szerző:
Eduline

"Amerre megyünk, a még szigorúbb, még fegyelmezettebb, kötöttebb, vonalasabb oktatás rossz irány.

©

"Amerre megyünk, a még szigorúbb, még fegyelmezettebb, kötöttebb, vonalasabb oktatás rossz irány. Ez nem megy, ezzel nem lesz sikeresebb, eredményesebb az oktatásunk, ezt tudomásul kell venni" - mondta Pokorni Zoltán, az országgyűlés oktatási bizottságának elnöke a szegedma.hu-nak.

Hozzátette: hiába nevezik egész napos iskolának a délután négyig tartó oktatást, az iskolák továbbra sem tudnak olyan foglalkozásokat kínálni, amelyekért a szülők ma sokat fizetnek, különóraként vásárolnak meg.

Pokorni Zoltán azt mondta: itthon 580 óra oktatást finanszíroznak közpénzből, Németországban 800, az Egyesült Államokban pedig több mint 1000 órát. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az amerikai diákok kétszer annyit tanulnak, mint a magyar gyerekek - utóbbiak többsége 1000 óránál többet tanul, csak ennek jelentős részét a szülei fizetik.

A 2012-es, rossz PISA-eredményekről azt mondta: az adatfelvétel idején a jelenlegi kormány oktatáspolitikai intézkedései még nem éreztették hatásukat, ugyanakkor azokkal sem ért egyet, akik az előző kormányzat néhány intézkedését teszik felelőssé. A szöveges értékelés bevezetését, az elsősök és másodikosok buktatásának tilalmát fenntartandónak tartja, igaz, „ finomabb és csiszoltabb módon”.