szerző:
Eduline

Házi feladat adásának a 16 óráig nyitva tartó általános iskolában nincs jogi alapja, mivel a tanuló az egész napos felkészítés során készül fel a következő tanítási napokra – írta közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. Az új Nemzeti alaptanterv és a Köznevelési törvény már nem ismeri a házi feladat fogalmát.

©

A szülői és tanulói panaszok sokasága is jelzi, hogy a házi feladat kérdése jogszabályi rendezést igényel, mivel a különböző tantárgyakat tanító pedagógusok egymástól függetlenül, többségükben minden szakmai indoklás nélkül, a szülői igényeket és a tanulók otthoni körülményeit figyelmen kívül hagyva terhelik meg, illetve állítják megoldhatatlan feladatok elé a diákokat, még szombaton vasárnap és ünnepnapokon is – írta közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

A szervezet emlékeztetett, sok általános iskolában a házi feladatot büntetésként adják fel. Van, ahol érdemjeggyel értékelik az írásbeli házi feladatot, akár elégtelent is kaphat a tanuló. Van, ahol semmilyen visszajelzést nem kapnak a tanulók többórás otthoni munkájukról.

Ha az általános iskola ragaszkodik az írásbeli házi feladathoz, akkor különösen fontos, hogy az igazgató, a pedagógusok, a szülői szervezet és a diákönkormányzat közösen állapítsa meg a házi feladatra vonatkozó előírásokat – vélik. 

„A 8-16 óráig nyitva tartó általános iskolában a házi feladat feladása indokolatlan és ésszerűtlen, ezért sérti a tanulók emberi méltóságát! Ha nincs elég idő az előírt tananyag megtanulására és begyakorlására az általános iskolában, akkor csökkenteni kell a tananyagot” – áll az egyesület közleményében.

Mint ahogy azt mi is megírtuk, egy nemzetközi összehasonlítás szerint a magyar diákok jóval több időt töltenek házi feladat írásával, mint külföldi társaik többsége. A tanulók rendszeres kötelező feladatai akár heti 38-40 órára is rúghatnak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!