Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ijesztően túlterheltek a magyar iskolások egy felmérés szerint

5

Egy nemzetközi összehasonlítás szerint a magyar diákok jóval több időt töltenek házi feladat írásával, mint külföldi társaik többsége. A tanulók rendszeres kötelező feladatai akár heti 38-40 órára is rúghatnak. Sok iskolában az ebédeltetésre sincs elég idő, van, ahol a gyerekek délután fél négykor jutnak leghamarabb ételhez – írta a Magyar Nemzet.

Forrás: MTI / Rosta Tibor

Átlagosan heti 6,2 órát töltenek házi feladatok írásával a 15 éves magyar diákok, ami jóval magasabb a 4,9 órás OECD-átlagnál – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felméréséből, amely szerint a 29 mért ország közül nálunk fordítják az ötödik legtöbb időt a leckére a gyerekek. A magyaroknál csak az olasz, ír, lengyel és spanyol diákok kapnak több házi feladatot, míg például a finn vagy a cseh gyerekek életéből mindössze három órát vesz el a leckeírás hetente.

hirdetés
hirdetés

„Nemcsak a házi feladatok mennyisége okozhat problémát a gyerekeknek, de a kötelező óraszámok is magasak a magyar köznevelésben” – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke. A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója szerint az új kerettantervek és a mindennapos testnevelés bevezetése által érintett évfolyamokon gyakran heti 36 órát tesznek ki a kötelező iskolai feladatok, sőt olykor ennél többet is.

Horváth Péter kitért arra is: a pedagóguskar vezetése sok iskolából kap jelzéseket arról, hogy még az ebédeltetés is gondot okoz, mert a tanulóknak a tízperces szünetben kell letudniuk az étkezést, vagy éppen a sok tanóra miatt délután fél négynél előbb el se jutnak az ebédlőbe.

Néhány hete foglalkozott a témával Székely László, az alapvető jogok biztosa is, aki jelentésében kiemelte: fontosnak tartaná a tanulók leterheltségének átfogó vizsgálatát, figyelembe véve az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amely előírja a pihenéshez, a szabadidő eltöltéséhez való jogokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

Komár Anita

A Tisztelt Miniszter urak, hölgyek sokszor még azt a pár órás parlamenti ülést is alvással töltik! Mint azt sokszor a Facebookon keringő fotókon is láthatjuk! De a gyerekeinktől elvárnák,hogy sokszor 7-8 órát végig üljenek! Ráadásul mennyi felesleges dolgot tanulnak!Ami sokszor a boldogulásukhoz kéne azt nem tanítják meg velük!!!

Komár Anita

A Tisztelt Miniszter urak, hölgyek sokszor még azt a pár órás parlamenti ülést is alvással töltik! Mint azt sokszor a Facebookon keringő fotókon is láthatjuk! De a gyerekeinktől elvárnák!Ráadásul mennyi felesleges dolgot tanulnak!Ami sokszor a boldogulásukhoz kéne azt nem tanítják meg velük!!!

Ágoston Margit

Mit is lehet mondani??? A magyar reformok így mükodnek!!!! Jó ,lenne a változás minél hamarabb amig mégnagyobb baj nem lesz és akik így reformálják meg az oktatást a saját kolyküket ne külfoldon tanítassák.!!!!!!!!!!/ 4 iskolás unokám van /

Zernovácz Johanna

És mindenki csodálkozik hogy a diák már szerdán hulla fáradt és az órán konkrétan bealszik.

Angerman Mónika

Nekem hetente 39 órám van törifakttal együtt, délután 4-kor érek haza, erre még otthon rájön a tanulás ami minimum 3 órát elvesz. Egyszerűen nincs energiám további dolgokat csinálni (agyilag lefáradunk). Van aki ezenkívül táncol, edzést tart stb. NEM LEHET/KÉPTELENSÉG ezt hosszabb ideig művelni.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X