szerző:
Eduline

Az Index úgy tudja, augusztus végén több mint 4300 betöltetlen állás volt az állami iskolákban. A Klebelsberg Központ szerint ezek valótlan adatok.

©

Az Index kedden arról írt, hogy az állami általános iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén 4325 betöltetlen álláshely volt, ez azokból a Klebelsberg Központnál összesített adatokból derült ki, amelyek a lap birtokába kerültek. Az általános iskolákból 3945 pedagógus hiányzik, a gimnáziumokból 461. Mivel a Klebelsberg Központ fenntartásába tartozó iskolákban összesen 81 621 pedagógus dolgozik, ez alapján a tanárhiány az állami iskolákban összességében 4 százalékos.

A Klebelsberg Központ közleményben reagált az Index cikkére. „Valótlan - vélhetően kifejezetten álhírterjesztésre közölt - adatok jelentek meg az Indexen, ezek nem a Klebelsberg Központ adatai és nem valós adatok” – írták, hozzátéve: információik alapján az országos  - mintegy 170 ezer fős - pedagóguslétszám legfeljebb 1-2 %-a hiányzik az iskolákból, "a tanév biztonságos kezdését tehát semmi nem veszélyezteti".

Azt is hozzátették, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb, „az 50%-os pedagógus béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma”.

Drasztikus tanárhiány jöhet néhány éven belül, sokan elhagyják a pedagóguspályát

Magas a lemorzsolódási arány a tanári szakokon, ráadásul nagyon sok fiatal diplomás dönt a pályaelhagyás mellett - olvasható a Nemzeti Pedagóguskar helyzetértékeléséből, amely arra is rámutat: a pedagógusok majdnem fele 50-65 éves, a következő tizenöt évben legalább 70 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt.