szerző:
Eduline

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet javaslatai alapján el lehet térni a Nemzeti Alaptantervtől és a kerettantervben meghatározottaktól. Nem lesz sok ideje a tanároknak a felkészülésre, augusztusban készülnek csak el az ajánlások. Akár a tananyag harmadát is elhagyhatják majd a tanárok, de komoly felelősséggel.

©

Meglepő kijelentéseket tett Palkovics László oktatási államtitkár csütörtökön Debrecenben az új tankönyvek szemléjén: szeptembertől a tanárok és az iskolák eltérhetnek majd a tankönyvekben is megkövetelt tantervtől - derült ki az MTI tudósításából. Az államtitkár szerint a változásokkal csökken majd a diákok leterheltsége.

Eldőlt, hogy szabadabb lesz-e tankönyvpiac, ezen is múlt a sztrájk

Bár csak hétfőn tárgyal a kormánnyal a pedagógusok sztrájkbizottsága, az egyik kulcskérdés, a szabadabb tankönyvválasztás már holnap reggelre eldőlhet. A kormánynak péntekig kell véglegesítenie a tankönyvjegyzéket, de a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint nem engedi a kormány a piac felszabadítását.

Mivel a kormány mindössze a 2018-2019-es tanévre tervezte a NAT módosítását, így utánajártunk a meglehetősen merész kijelentésnek, hiszen egy ilyen változtatáshoz törvénymódosításra, illetve új rendeletre volna szükség, ami viszont még nem jelent meg.

Az EMMI iránymutatásával akadtunk rá egy július 14-én közzétett dokumentumra, miszerint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet ajánlásokat fog kidolgozni, várhatóan augusztus közepéig - a tanév kezdete előtt két héttel - , hogy miben lehet eltérni a 2018-ra beígért módosításokig a tantervtől. Az OFI is megjegyzi, hogy a változtatásokhoz rendeletmódosításra lesz szükség.

Amennyibe a renelet nem jelenik meg, akkor nem lehet eltérni, ez egyszerű. Amennyiben mégis megérkezik augusztusra a módosítás, az is komoly problémákat szülhet, ugyanis a tanároknak rövid időn belül el kell dönteniük, hogy inkább betartsák a jogszabályokban rögzített kereteket és aszerint tanítsanak, vagy éljenek az OFI kiegészítő ajánlásaival.

Eldőlt, hogy szabadabb lesz-e tankönyvpiac, ezen is múlt a sztrájk

Bár csak hétfőn tárgyal a kormánnyal a pedagógusok sztrájkbizottsága, az egyik kulcskérdés, a szabadabb tankönyvválasztás már holnap reggelre eldőlhet. A kormánynak péntekig kell véglegesítenie a tankönyvjegyzéket, de a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint nem engedi a kormány a piac felszabadítását.

Nem mellékes tény az sem, hogy ezeknek az ideiglenes változtatásoknak milyen hatása lehet a diákokra, milyen tudással és kondíciókkal jutnak el két év múlva induló tanévhez. Mivel kidolgozás alatt áll az új alaptanterv, így az sem biztos, hogy az ajánlásokban megfogalmazottak végül belekerülnek-r az új NAT-ba.

Bár a rendelet megjelenését követően a törvényi felelősség nem a tanárokat terheli, de a szakmai döntés meghozatala már az ők és az iskolák vállát nyomja majd, hogy érdemes-e belemenni ilyen hirtelen változtatásokba, amely meghatározza a diákok fejlődését.

Megjegyzendő, hogy a Civil Közoktatási Platform még márciusban tett javaslatott azonnali intézkedésekre, köztük a tanulói terhek csökkentésére. Akkor a kötelező 16 óráig tartó iskolai benntartózkodás megszünetését, a mindennapos testnevelés csökkentését, a kötelező hit- és erkölcstan órák eltörlését követelték, míg nem készül el az új NAT.

A tanmenetre vonatkozó ajánlásokat az OFI készíti el. A javaslatok önmagukban nem ördögtől valók:

  • A törvényi kereteknek megfelelően eltérhetnek az iskolák a kötelező óraszámtól, extra tanórákkal megtoldva. Ez eddig is lehetőség volt, mely alkalmas lehet a kieső természettudományos tárgyak részbeni pótlására.
  • A tanárok 20-30 százalékban elhagyhatják a tantárgyak egyes témaegységeit, attól függően, hogy ez segíti-e a diákok fejlődését.
  • A diákok igényeihez jobban illszkedő tanmenetek készíthetők az ajánlások alapján

Bár fel lehet lélegezni, hogy nagyobb szabadságot kaphatnak a tanárok, de egy teljes év újragondolásához, több osztály, több munkacsoport esetén igencsak szűkös lehet a tanévig hátralévő idő. Az OFI egyébként 212 általános iskolai és 112 középiskolai tanmenet elkészítésére készül augusztusra. Ennek fényében nem mellékes, hogy az OFI nem jelölt meg pontos augusztusi időpontot az ajánlások elkészültére, így még közelebb csúszhatnak a tanévhez.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!