szerző:
Eduline

A gyerekek másfél kilométert gyalogolnak az erdőben a faházakig, ahol minden időt a szabadban töltenek.

Skandináviából átvett recept alapján egyre több erdei óvodát nyitottak szerte Németországban - hivatalos német jelentések szerint 2012-ben már több mint 1000 működött. Az időjárás alig játszik szerepet, még a téli havazások és fagyok idején is kint töltik az idejüket a gyerekek - jó túrázók is tudják, hogy nincs rossz idő, csak rossz felszerelés. Csak erős zivatar esetén vonulnak be a faházakba, mikor feltétlen muszáj - mutatta be az AJ+.

1100 kilométer diákokkal a Kéktúrán

Mokran János évtizedek óta lelkes túrázó, földrajztanárként az Alföldről folyamatosan a hegyekbe vágyódik. A természet szeretetét diákjainak is igyekszik átadni, akikkel nyaranta több száz kilométeres túrákra indul az Országos Kéktúra útvonalán.

Itt nem félnek a gyerekek kezébe éles kést adni, kellő időráfordítással mindenki megtanulja biztonságosan használni, hogy aztán kedvére faraghasson valamit fából. Minden nap több mint másfél kilométert gyalogolnak a faházakig, miután szüleik elvitték őket az óvónőkhöz. A délutáni pihenést is függőágyakban a szabadban töltik.

A gyerekek ilyen környezetben jobban tudnak koncentrálni, az alkotótevékenység során mindent beleadhatnak, ami belőlük jön - összegezhető az óvónő tapasztalatai. Eközben felfedezhetik az erdőt, megismerkednek a természettel, fakuckókat építenek, sőt, még tüzet is gyújthatnak - utóbbit persze felügyelet mellett.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!