szerző:
Eduline

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke interjút adott a Mandinernek. Ő nem látja olyan borúsan a helyzetet, de azért jó pár kritikával egyetért.

©

Horváth a pedagógusbérekről érdekesen nyilatkozik. Elismeri, korábban jobb volt, hogy a minimálbérhez volt kötve az alapilletmény. (Ez ma egy vetítési alaphoz kötött, ami a minimálbérrel ellentétben két éve változatlan. Hogy ezzel mennyit buknak a tanárok, arról itt írtunk.) Arról is beszél, hogy sajnos nem egy összegben történt a béremelés, hanem évekre elnyújtva. Ezután mégis azt mondja: „nehezen tudom eldönteni, hogy a mostani helyzet jó-e, vagy sem. Nyilván mindenki több fizetést szeretne”.

Hogy lesz-e sztrájk, arra nem kapott választ a lap Horváthtól, mint mondta, „nehéz szívvel tippelnék, azt gondolom, hogy a vélelmezések általában befolyásolják az eseményeket”.

Az egész Kliket (a tiltakozó tanároktól eltérően) Horváth nem látja teljesen rossznak. Mint mondta: „amikor Győr-Moson-Sopron megyében alapítvány vett át önkormányzattól általános iskolákat, akkor a pedagógusok számára nem az volt a kérdés, hogy mondjuk nem kapnak utazási költséget vagy megbízási díjak maradnak el, hanem féléves fizetéselmaradások voltak. Ezt a helyzetet például stabilizálta a Klik. Az államnak igenis felelősséget kell vállalnia azért, hogy bérelmaradások ne legyenek. Ezért volt számomra döbbenetes, hogy ha bér nem is, de megbízási díjak, jubileumi jutalmak, érettségivel kapcsolatos bérezések elmaradtak. Alapvetően azonban a bérezést stabilizálta a központ felállása.”

Ugyanakkor karácsony előtt késtek a bérek is, igaz az nem a Klik hibája volt, hanem az államkincstáré.

Horváth gondnak látja, hogy az óraszámok nagyon magasak. Szerinte mind a tanárok, mind a diákok fásultak a leterheltség miatt. Szerinte felül kellene vizsgálni a tananyag tartalmát, és el kéne dönteni, mire van szükség, mire pedig nincs.

Az elnök szerint balesetveszélyes helyzeteket eredményez, hogy nincsenek meg a feltételei a mindennapos testnevelésnek, mégis kötelező az. Mint mondta, a mindennapos énekóra ötlete pedig úgy megvalósíthatatlan, hogy pluszban épülne be a tantervbe, hiszen úgy már heti 40-re nőne a kötelező tanórák száma. Hogy lesz-e sztrájk, arra nem kapott választ a lap Horváthtól, mint mondta, „nehéz szívvel tippelnék, azt gondolom, hogy a vélelmezések általában befolyásolják az eseményeket”.