szerző:
Eduline

Nagy port kavart Michael Gove brit oktatási miniszter legutóbbi bejelentése, miszerint támogatja a nyári szünet...

©

Nagy port kavart Michael Gove brit oktatási miniszter legutóbbi bejelentése, miszerint támogatja a nyári szünet lerövidítését az általános és középiskolákban. A tervek szerint az iskolanapok is hosszabbak lennének: a brit diákok minden nap reggel fél nyolctól este fél hatig tanulnának az iskolában, a tanévet pedig két héttel meghosszabbítanák. A tárcavezető szerint a megnövelt tanítási idő miatt a diákok jobb eredményeket érnek majd el az év végi és a nemzetközi felméréseken. A brit miniszter terveiről itt olvashatsz bővebben.

Franciaországban is két héttel lenne rövidebb a nyári szünet a következő tanévtől, amennyiben elfogadják a francia oktatási minisztérium által megbízott bizottság javaslatát. A szakértők szerint az időben jobban és fokozatosan elosztott tanítási idő hatékonyabb, ezért a nyári vakációt lerövidítenék, az őszi szünet viszont kéthetes lenne.

USA: egyre több iskolában hosszabb a tanév

Több amerikai iskolakörzetben, például Connecticut és New Jersey számos intézményében úgy döntöttek, hogy a kemény tél miatt elhalasztott iskolanapokat a nyári szünetben pótolják be. Több helyen ráadásul a tervezettnél később kezdődött a tanév szeptemberben az Irén hurrikán pusztítása miatt, így lesz olyan iskola, ahová két héttel tovább járnak majd a diákok júniusban.

Van, ahol még rosszabbul járnak a tanulók: egy denveri iskolában több mint egy hónappal, egészen pontosan 39 nappal lesz hosszabb a következő tanév. A Manual High School tanulói szeptember helyett már 2012. július 9-én elkezdik az iskolát, és egészen 2013 júniusáig kell várniuk a következő vakációra. Az igazgató a diákok romló teljesítményével indokolta a drasztikus lépést. Hogy mindeközben emelik-e a tanárok fizetését, arról itt olvashatsz bővebben.

Egy brit iskolában pedig igazán ráfázhatnak a diákok: a plymouthi Mayflower Community School tanulói ugyanis egész nyáron iskolába fognak járni, ahol önkéntes pedagógusok vigyáznak majd rájuk. A vakáció eltörlését a szülők kezdeményezték, mert féltek attól, hogy a szünet alatt bajba keverednek. A szokatlan döntésről itt olvashatsz bővebben.