szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakemberek szerint még sosem voltak olyan biztonságban az ételallergiás gyerekek, mint jövő év februárjától lesznek.

2025. február 9-től tilos lesz a közétkeztetésben olyan élelmiszereket felszolgálni, amik földimogyorót, dióféléket és szezámmagot tartalmaznak - szúrta ki a hétfői Magyar Közlönyben a 24.hu.

A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket

- írják.

Kikerül tehát a közétkeztetésből többek között a müzliszelet, a mogyorókrémes kenyér, a szezámos panírba forgatott rántott szelet és a diós tészta is.

A lap emékeztet, hogy a szakemberek és szervezetek évek óta lobbiznak azért, hogy a fentebb említett élelmiszerek kikerüljenek a közétkeztetésből. Magyarországon ugyanis a becslések szerint körülbelül 40 ezer ételallergiás gyerek él; közülük 20 ezernél anafilaxiás sokkot is okozhat, ha olyan ételt fogyasztanak, ami tartalmazza az allergént.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület (AAE) szóvivője, Janklovics Natasa a módosítással kapcsolatban a 24.hu-nak azt mondta; még soha nem voltak az érintett és a még nem diagnosztizált ételallergiás esetek olyan biztonságban, mint a jövő évtől lesznek. De a módosítás a pedagógusokról is jelentős terhet vesz le, akiknek a továbbiakban nem kell majd amiatt aggódniuk, hogy a gondjaikra bízott gyerekeknél allergiás reakció lép fel az iskolában fogyasztott élelmiszerektől.