szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem szereti, hogy „vasalódeszkás tanárként” híresült el, ha visszamehetne az időben, nem is csinálná meg a „digitális úszásóra” videót - mesélte el Vezsenyi László a hvg.hu riportjában.

„Igazából addig nem is voltam biztos benne, hogy tényleg tanár leszek, amíg el nem mentem az első tanítási gyakorlatra. Abban a pillanatban viszont, ahogy ott álltunk a gyerekek között, megéreztem, hogy ez nagyon klassz, ez az én pályám" - mondta az ország talán legismeretebb tanára a hvg.hu-nak a pályája elejéről.

Elmesélte, hogy kezdőként egy olyan iskolába került, ahol nagyon "durván szembesülni kellett az élettel". A távoktatást azonban már máshol élte meg - a a József Attila Gimnáziumban. Elmondta, furcsállották a diákok, de igazából a tanárok is ezt az egészet. Főleg az online testnevelésóra hangzott szürreálisan. A diákok nem is igazán lelkesedtek érte, volt, aki meg is kérdezte, hogy most valóban interneten fognak tesiórát tartani?

"És voltam olyan marha, hogy megcsináltam azt a videót"

- mondta Vezsenyi László.

A tornatanár elmondta, nem akart szerepelni a neten, csak a gyerekeknek szánta a videót, hogy megnevettesse őket. "Természetesen a videó nem tanagyag volt, nem tananyagként küldtem ki. Bár elhangzik az elején, hogy digitális úszás óra, de könyörgöm: nincs ilyen! És nincs búvárzokni sem. Nappaliban nem úszunk vasalódeszkán. Nem kell a szemüveget felvenni, ha erős a fény a szobában"  - mondja.

A videó kikerülése utáni másnap behívatták az igazgatóhoz, hogy azonnal vegye le a YouTube-ról, amit ő meg is tett. De akkor már tanítványai elkezdték terjeszteni, hamarosan pedig kikerült országos lapokra is. „Egy fél ország röhögött a videómon három hónapig, közben az én életemből eltűnt a humor” – mondja.

A tankerületvezető ugyanis nem vette humorosra a dolgot, állítólag szülői feljelentésre indított eljárást a pedagógus ellen. Pontosabban eljárás nem volt, csak szankciók. Írásbeli figyelmeztetést kapott a tanár. Ebben azt emelték ki, hogy sört iszik, ezzel rossz példát mutat a diákoknak. Továbbá a vasalódeszkás úszástanítással a hivatalnok szerint veszélyes gyakorlatokra bírja rá őket. Mindezt ráadásul a gimnázium pólójában.

Végül nem függesztették fel, de elvették tőle a tanítványait, viszont megkövetelték, hogy minden nap adja le a tananyagot (noha azt senki nem fogja elvégezni).

És mi lett a vége?

A tesitanár azt mondta, a jelenlegi helyzet neki nem győzelem. "Balázs József ugyan távozik, és tegyük hozzá, neki nem ez volt az egyetlen kártékony ügye. De ez a három hónap elment. És ezt nekem nem adja vissza senki." Hangsúlyozza, hogy nagyon rosszul éli meg a médiaszerepléseket, ideges, nem tud mit kezdeni a sajtó érdeklődésével. „20-50-100 gyerek előtt levezénylek egy testnevelésórát, de ez teljesen más. Ideges vagyok.”

A teljes beszélgetést Vezsenyi Lászlóval elolvashatjátok a hvg.hu-n.

Megszólalt a távozó tankerületvezető, aki „eltiltotta" a tanítástól a vasalódeszkás tanárt

Balázs József "Köszönetnyilvánítás" címmel juttatta el közleményét az ATV szerkesztőségébe.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!