szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még március 16-a előtt - mielőtt megkezdődött volna a távoktatás az iskolákban - felkerült az OH honlapjára egy módszertani ajánlás. Azóta eltelt több, mint egy hét, a javaslat pedig frissült, most megnéztük, hogy miket találhattok benne.

A kapcsolattartás tanár és diák között fül alatt szó esik arról, hogy mi a helyzet, ha nincs a tanároknak számítógépe vagy más eszköze, amin dolgozni tud. Ebben az esetben az iskola eszközeit használhatják - áll a tájékoztatóban. A tankönyvek kapcsán kérik, hogy ha ez bármely tanulónak hiányzik, biztosítsák az iskolai könyvtárból. A tankönyvek jelentős része letölthető PDF változatban.

Az OH javasolja, hogy a tanárok jelöljék meg azokat az online oldalakat, amelyek segíthetik a tanulást, esetleg ahol a diákok elérhetik a tananyagot. A hivatal ajánl is néhány ilyen oldalt. A módszertani ajánlásban szerepelnek továbbá gyógytestnevelési gyakorlatok videóval, sőt, logopédiai gyakorlatok is. Külön részt kaptak az alapfokú művészeti iskolák, itt például a hangszeres oktatásban is az online tanítást javasolják, úgy, hogy tanuló külön helyiségben legyen, amíg az óra tart.

A honlapon megtalálható egy lista, melyben olyan iskolák szerepelnek, melyeknek dolgozói felajánlották, hogy szívesen segítenek egy másik iskolának a digitális átállásban. Távoktatásra továbbra is a KRÉTA rendszert ajánlja a hivatal, ehhez van is egy részletesebb leírás is.

A tanulási folyamat nyomonkövetésére több értékelési típust jelöltek meg. Az értékelés lehet: élő (valós idejű), későbbi beszámoltatás és lehet folyamatba ágyazott értékelés is. Erről bővebben itt olvashattok. Az értékelés lehet videókonferencia, telefon, csevegőprogramok, telefonos alkalmazások használatával. Valamint megosztott dokumentumok, táblázatok, az online kérdőívek, a különféle tesztek alapján is. A tanárok kérhetnek a tanulóktól házi dolgozatot, prezentációt - írják.

Több olvasói vélemény érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy milyen volt az első két hét a digitális oktatásban. Ha ti is szívesen megosztanátokat a tapasztalaitokat, akkor írjátok meg nekünk az [email protected] címre vagy Facebookon.

"Amióta életbe lépett a szünet az egész család tiszta ideg" - újabb diák véleménye

A digitális oktatásra történő átállás nem mindenhol megy egyszerűen. Pláne, ha elsős gyerek is van a családban, a szülőnek pedig dolgoznia kell. Újabb olvasónk fejtette ki véleményét a távoktatással kapcsolatban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!