szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 11 ezer diák és tanár indul útnak ezen a nyáron 19 különböző erdei, vízi és kerékpáros vándortábor-útvonalon. A harmadik éve futó program egyik célja az is, hogy a természetjárást a felsőtagozatos és középiskolás diákokkal megszerettesse.

Idén 421 turnusban több mint 11 ezer diák és pedagógus vándortáborozhat egy hétig az ország 19 előre kialakított útvonalának bejárásával – jelentette be a vándortáborozás újraindítását kezdeményező Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Pénzásási Erdei Turistaháznál, az erdei vándortáborok egyik táborhelyén rendezett sajtótájékoztatón. Hozzátette: „a táborokban jelentős volt a bővülés, idén 4000-rel több gyereket tudunk elvinni vándortáborozni.

Mindhárom vándortáborhoz akkreditált pedagógus-továbbképzés is társul, ami lehetővé teszi, hogy kísérő pedagógusok megfelelő felkészültséggel és szakmai alapokkal rendelkezzenek az erdei, a vízi és a kerékpáros túrák szervezéséhez és lebonyolításához.

Az erdei vándortáborok szervezését az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) koordinálja. A jelentkezők száma egy év alatt csaknem a duplájára nőtt, így idén már mintegy 4000 résztvevő túrázik az erdőkben. A korábbi 5 útvonalhoz (Bakony, Börzsöny, Mátra, Mecsek és Pilis) idén a Zemplén és a Vasi-hegyhát is társul; ezeket június közepe és augusztus vége között összesen 138 csoport járja be. Az OEE a Testnevelési Egyetemmel együttműködésben összesen már mintegy 1000 gyalogos vándortábor-vezető pedagógust képzett; feltehetőleg ez is hozzájárul az erdei vándortáborok növekvő népszerűségéhez.

Tarolnak a sporttáborok az idén - az idegen nyelvi és informatikai téma is népszerű

Az idén a legnépszerűbb tábortéma a sport, amit az idegen nyelvi és informatikai, programozótáborok követnek holtversenyben, a harmadik helyen pedig a készségfejlesztő és katonai táborok állnak - mondta a Táborfigyelő portál vezetője.

A Magyar Kerékpáros és Turisztikai Szövetség által szervezett kerékpáros vándortáborokban 6 útvonalon, az Alföldön, Észak-Magyarország kerékpáros útjain, a Felső-Tisza-vidéken, a Körösök völgyében, az Őrség‑Vendvidék‑Vasi‑hegyhát útvonalain, valamint újdonságként a Balaton-felvidéken és a Bükk-Aggteleki-hegységben tekerhetnek a táborozók, akiknek összesen 580 kerékpár áll a rendelkezésükre. Naponta átlagosan 38 kilométert tesznek meg, és a saját pedagógusaik mellett az útvonalat jól ismerő túrakísérő is segíti őket. Tavalyhoz képest csaknem megduplázódott a résztvevők száma: 116 turnus összesen 2634 résztvevővel indul.

Itt strandolhattok ingyen: öt szabadstrand a Balaton körül

Szeretnétek olcsón megúszni a strandolást? Összegyűjtöttünk néhány helyet a Balatonnál, ahol ingyen fürdőzhettek.

A vízi vándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezi, és a jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban túrázhatnak, valamint új helyszínként a vadregényes Tisza-tó kapcsolódott be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat. Tavaly ősszel és idén tavasszal összesen 125 pedagógus kapott túravezetői képzést, velük együtt már több mint 450 tanár részesült felkészítésben. A vízi vándortáborok még a tavalyinál is több gyereket mozgatnak meg ezen a nyáron. A nyári szünetre eddig 167 túrát foglaltak le a csoportok, ezeken 4600 diák és 500 kísérő fog vízre szállni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!