Egyre kevesebb a tanár a középiskolákban

2

A felsőfokú képzéseknél a tavalyi 2,2 után a most záruló tanévben 1,6 százalékkal csökkent a hallgatói létszám, miközben az oktatók száma 3 százalékkal nőtt, a középiskolákban azonban nem csak a diákok, de a tanárok száma is csökkent, 2,3 százalékkal - írta a hétfői Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Forrás: hvg.hu

Egy tanárra a szakközépiskolákban a tavalyi 10,6 gyerek helyett már 12,1 tanuló jut. A mobilitás is középfokon válik jelentősé, a diákok 16,4 százaléka tanul lakóhelyétől eltérő megyében. A legnagyobb mozgás Pest megyében van, ahol a diákok több mint fele máshol, többségük Budapesten tanul.

hirdetés
hirdetés

Kisebb mértékben, mint korábban, de idén is csökkent a felsőoktatásban részt vevők száma, nappali képzésen számuk 1,6 százalékkal 202,3 ezerre mérséklődött - írta a lap.

Tényleg lasszóval kell fogni a tanárokat? Már most hirdetéseket adnak fel az iskolák

Még másfél hónap van hátra a 2017/2018-as tanévből, de sok iskola már most tanárokat, tanítókat és intézményvezetőt keres. A Pénzcentrum korábban azt írta, az állami iskolák mellett rengeteg alapítványi iskola keres tanítót és tanárt a 2018/2019-es tanévre. Utánajártunk, jelenleg hány álláshirdetést lehet találni a közszolgálati állásportálon.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Pávai Kata

Kis hazugság, nagy hazugság, statisztika....
Ha egy gyógypedagógus 7 gyerekkel foglalkozik, a másik meg 31-gyel, az átlag mindjárt 19...A gyakorlaton a gyerekek bontva vannak, a nyelvórákon is, a hit-és erkölcstan is, így már szép a helyzet. Az alsós tanító, meg a gimnáziumi tanár meg kínlódik a 31 fős osztállyal, ahol bőven van tanulási-és magatartási nehézséges tanuló ám....

Szilárd Blum

>Egy tanárra a szakközépiskolákban a tavalyi 10,6 gyerek helyett már 12,1 tanuló jut.
-Ennek értelmezéséhez tudni kell, hogy a statisztika a pedagógust oda számítja, ahol a legtöbb órája van. Általában szakgimi, szakközép egy intézmény, tehát az adatot azzal együtt kell nézni, hogy szakgimiben pedig csökkent az egy tanárra jutó diákok száma (9,3-ról 8,8-ra) Tehát sok tanár átsorolódott statisztikailag, de ettől még mindkét képzésben tanít.

Új hozzászóláshirdetés