Odacsapott a Klebelsberg Központnak a PDSZ: spórolásra játszanak?

2

Spórolásra játszik az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ a tantárgyfelosztáshoz kiküldött útmutatóval a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint.

Forrás: MTI / Illyés Tibor

Kiküldte az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a tantárgyfelosztási útmutatót a következő tanévre, vagyis azt, hogy hány tanár – milyen óraszámmal taníthat. A PDSZ szerint az oktatási központ ehhez egy értelmezhetetlen képletet alkalmaz - számolt be a Hír TV.

hirdetés
hirdetés

A Klik ugyanis a kötelező 22 oktatási óra helyett 24-25 órával számol, és az átlag helyett maximális osztálylétszámot vesz figyelembe. Ha pedig kevés a gyerek, akkor a csökkentené a pedagógusok létszámát.

„Megpróbálják az intézményvezetőket arra sarkallni, hogy egy kifejezetten megszorító jellegű tantárgyfelosztás készüljön” – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A PDSZ arra figyelmeztet, hogy a tanárok kinevezését tilos egyoldalúan módosítani.

Csalódás éri a tanárokat januárban: nem emelik a fizetésük alapját

„A kormány egy forint béremelést sem tervez a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak számára. Az illetményalap számításának vetítési alapja 2019-ben továbbra is a 2014. évi minimálbér szintjén maradna" - írja Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A 2019-es költségvetési törvény javaslatából kiderül: a pedagógusok bérét továbbra is a 101 500 forintos vetítési alap határozza majd meg, ez az összeg évek óta nem változott.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Imelda

Nem cenzúra, ... központi nadrágszíj megszorító politika, mert amire nem akarnak adni pénzt, arra nem is fognak adni. Már sokadjára készült egy alultervezett költségvetés annak minden gondjával, bajával együtt, ezek az intézkedések pedig kétségbeesett próbálkozások, hogy beleférjenek az elkölthető keretbe. Persze megint nem fog sikerülni, annak ellenére, hogy megint elmondják, hogy mennyivel többet költenek oktatásra. Csak mellékesen az uniós pályázati pénzek is benne vannak az összesítésben, ha azt kivennék még rosszabb lenne a helyzet. Az unióból csak a pénz kell, ez jól látszik, más uniós országok oktatáspolitikájából még a jókat sem veszik át, pedig nem hiszem, hogy haragudnának érte. Ennek a kétségbeesett próbálkozásnak pedig nem lesz eredménye, csak további feszültségeket fog szülni az iskolai pedagógus körökben.

Cenzúra?

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X