"Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban" - nem tetszik az oktatási minimum Palkovicsnak

7

Palkovics László oktatási államtitkár szerint inkább politikai, mint szakmai anyag az ellenzék Oktatási minimum című programja - derül ki abból az interjúból, amelyet az államtitkár a Magyar Hírlapnak adott, és amely kedden jelent meg.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

"Csalódtam az oktatáshoz értő ellenzéki kollégákban, mert az egyértelműen látszik, hogy nem néztek utána az elmúlt években és hónapokban bevezetett intézkedéseknek. Ha tájékozódtak volna, akkor valószínűleg nem olyan javaslatok kerültek volna bele a csomagba, amiket már régen megcsináltunk vagy épp folyamatban vannak" - mondta Palkovics László a Magyar Hírlapnak.

hirdetés
hirdetés

Az államtitkár a dokumentum főbb pontjaira reagálva beszélt egyebek között a tanulók és a pedagógusok terheinek csökkentéséről, az iskolafelújításokról és a szegregáció elleni küzdelemről is, és kiállt a kormány jelenlegi törekvései mellett.

A nemzeti alaptantervvel (NAT) kapcsolatban azt mondta, hogy folyik a korszerű változat megalapozása, és "ha rajtunk múlik, nem kell izgulni a NAT jövő szeptemberi bevezetése miatt".

A finanszírozással kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatásra fordított kiadások - amelyeknek az Oktatási minimum szerint el kell érniük a mindenkori GDP hat százalékát - jelenleg a GDP 4,8 százalékát teszik ki, ami meghaladja a 4,5 százalékos európai átlagot.

Nyilvánosságra hozták az oktatási minimumot: mit ígérnek a tanároknak és diákoknak?

Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok és oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői hétfőn Budapesten, a közös javaslatokat tartalmazó dokumentumot pedig közzé is tették. A harmincegy oldalas dokumentum többek között a kisgyermekkori neveléssel, az alap- és középfokú oktatással, a szakképzéssel és a felnőttoktatással, valamint a felsőoktatással is foglalkozik.

hirdetés

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

Kamupipőke

Szilárd Blum!

De igenis, igenis, igenis! Az egyházak szerepe a szegregáció elleni küzdelemben döntő! Maguk szegregálnak, így rendkívül sok lehetőséget adnak a küzdelemre ellene!

Kamupipőke

Akkor szedjük szét pontonként pontokra:
1. Nem csalódtam Palkovics nertársban, a szutykos mundér becsülete tényleg fontosabb, mint az oktatás. A kioktatás pedig az oktatásnál!
2. tanulók és a pedagógusok terheinek csökkentése jól látszik, kivált hetedik órában, amikor a gyerekeknek van hátra egy nyolcadik is! Az iskolafelújítások jól szolgálják a fideszközeliek érdekeit, hiszen gigakevés munkáért gigasok pénzt kapnak, és a gyerek kevéssé számít. A szegregáció elleni küzdelem szép eredménye, hogy nem az iskolában van szegregáció, hanem földrajzi régiókban: egész kistérségek váltak szegregálttá.
3. A "korszerű" NAT bevezetése csak azért gond, mert szemrebbenés nélkül sikerült a korszerűtlent is bevezetni, amit akkor nagyon megünnepeltek!
Az oktatásra fordított GDP-hányad tartalmazza a KLIK-ek, Centrumok és egyéb vízfejjé növelt felesleges szervek költségeit, amelyek csak annyira hasznosak az oktatásban, mint az emberi testben a rák: felfalják az erőforrásokat, nagyra nőnek és végül mindent elpusztítanak!

Szilárd Blum

>Az egyházi iskolák, azok amelyek a legtöbbet teszik a szegregáció megszüntetése érdekében! Honnan veszi információit?
-Bocsánat hogy más helyett válaszolok, de ez köztudott. Néhány olvasnivaló:
http://www.tani-tani.info/102_lritok

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/3/29/Vaci_puspok_Az_egyhazi_iskolak_reszt_veszne_JZ5PEI

https://444.hu/2016/05/26/eljarast-indit-brusszel-a-magyarorszagi-iskolai-szegregacio-miatt

Nem feltétlenül kell a cikkekkel egyetérteni, de az állítás, hogy az egyházak teszik a legtöbbet a szegregáció ellen, kicsit erős...

Oscarson kedves! Kifejezetten kiütközik a tanulatlanság kendtek hozzászólásán! Az egyházi iskolák, azok amelyek a legtöbbet teszik a szegregáció megszüntetése érdekében! Honnan veszi információit?

Hát igen! A politika, mivel nem talál magának teret, ráakaszkodik szakmai kérdésekre, hátha, hátha? Nem a jobbítás szándéka vezeti a tisztelt szakértőket, és ez baj!

8 éve barkácsolnak és most is csak majd szeptembertől lesz korszerűsített NAT! Mire olyan büszkék? Miért kell mindig csúsztatni és hazudni is? Benne is csalódtak, nyugodt lehet!

Oscarson

Értem én, de miért kell kifejezetten hazudni ? Miért kell azt állítani, hogy megfeszülnek a szegregáció elhárításában, miközben az egyházak a legnagyobb nyugalommal erősítik ezt a maguk fertályán ? Az egész hozzáállás, ez a "mi", akik már megcsináltk amit ti most akartok, egy nagy hazugság, egy nagy szemtelenség ! Remélem, hogy Palkovics a maga nagy tehetségét és kifejezőkészségét valami mélyen szakmai tanodában kamatoztatja tovább !

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X