Nem szeretik a szülők az egyentankönyveket, "ez nem ingyenesség"

1

A szülők többsége elutasítja a kormány által bevezetett tankönyvrendszert - derül ki a Szülői Hang Közösség felméréséből.

Forrás: MIT/Rosta Tibor

A Szülői Hang 11826 szülői véleményre alapuló felmérés eredményeit tette közzé. A megkérdezett szülők döntő többsége (69,2%-a) ellenzi a kormány által bevezetett, ingyentankönyvnek nevezett rendszert, ami szerintük valójában nem ingyenességet, hanem kölcsöntankönyveket jelent.

hirdetés
hirdetés

"Ezekbe a gyermekek nem jegyzetelhetnek, nem használhatják később ismétlésre és felkészülésre, viszont ha megrongálják, akkor a szülőknek év végén – vagyis nem a saját gyermekük számára – új könyvet kell vásárolni helyettük" - írják aközleményükben, hozzátéve: "ennél is nagyobb az elutasítottsága a pedagógus szabad tankönyvválasztását felváltó állami egyentankönyv-rendszernek. Az állami tankönyvek gyenge szakmai minőségét a szülők is tapasztalják, az állami tankönyvekkel 80,1%-uk kifejezetten elégedetlen."

A felmérés célja, hogy felszínre kerüljenek a szülői vélemények az elmúlt nyolc év oktatáspolitikai intézkedéseivel kapcsolatban. Mivel hamarosan le kell adni a tankönyvrendeléseket, annak érdekében, hogy a szülők kellő információval rendelkezzenek minderről, készítettek egy információs anyagot is, amelyet itt olvashatnak.

Siralmas adatok: a szülők többsége szerint a diákokat magolásra kényszeríti az oktatási rendszer

A szülők nagy többsége úgy látja, hogy a gyermekük legtöbbször vagy kifejezetten sokszor magol anélkül, hogy a lényegi összefüggéseket megértené - többek között ez derül ki a Szülői Hang közösség felméréséből. Korábban már mi is írtunk néhány részeredményről, most pedig újabb eredmények derültek ki.

hirdetés

Hozzászólások (1)

Sokkal kezelhetőbb lenne a helyzet, ha végre felismernék már az internet korában a digitális világba született gyerekeknél, hogy e-book-ot is lehetne adni ingyen - ja csak akkor a nyomdaipar és a könyvnagykerek nem húznának hasznot a dologból ...

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X