Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

2019-től megint kiszúr a diákokkal a kormány: miért baj, ha kötelező lesz a felvételi?

9

"A közoktatás az egy közszolgáltatás. Magyarországon szabad iskolaválasztás van, mindenkinek lehetősége van oda menni, ahova akar. A szabad iskolaválasztás eltörlése pedig nonszensz" - nyilatkozta Radó Péter oktatáspolitikai elemző az Eduline-nak a kötelező középiskolai felvételiről.

Forrás: Shutterstock

"Azért csinálja ezt a kormányzat, mert szeretné átáramoltatni a gyerekeket az általános képzésből a szakképzésbe. Azóta, hogy elkezdték lebutítani a szakiskolákat, folyamatosan csökken a jelentkezőszámuk, és elkezdett növekedni a gimnáziumba és szakközépiskolákba belépők száma. Majd mikor a kormány  a szakközépiskolák lebutítását is bejelentette, már csak a gimnáziumi jelentkezések száma növekedett" - körvonalazta Radó Péter oktatáspolitikai elemző az Eduline-nak, hogy mi állhat a tervezett jogszabály-módosítás mögött.

hirdetés
hirdetés

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár múlt csütörtökön jelentette be, hogy 2019-től kötelező gimnáziumi felvételit és a felsőoktatási felvételi működéséhez hasonlóan, államilag meghatározott gimnáziumi, szakgimnáziumi és szakközépiskolai keretszámokat vezet be a kormány.

"A felsőoktatásban nincsen felvételi vizsga 2005-óta. A felsőoktatás már nem kontrollálja a felvételi követelményeket. Van egy iskola záróvizsga, az érettségi. Ez sztenderdeken alapszik, melyek a középfokú oktatás kimeneteli követelményeit foglalják magukban. A pedagógusok a sztenderneknek  alapján készítik fel a gyerekeket a kimeneti vizsgára, így az eredmények is sztenderdek, amiket lehet mérni. Az, hogy a középfokú oktatásra való jelentkezéshez csinálnak egy felvételi vizsgát, amit a középfokú oktatás sztenderdjei alapján határoznak meg, nonszensz" - mondta Radó Péter a kötelező középiskolai felvételi vizsgáról.

Felvetődik a kérdés, mi alapján határozhatja meg a "közszolgáltatás" keretszámait a kormány. A gimnáziumi, szakgimnáziumi és szakközépiskolai férőhelyek korlátozásával számos diák nem tud ott továbbtanulni, ahol szeretne, a gimnáziumi oktatásból a keretszámok meghatározása miatt többen kiszorulnak. Így olyan szakma tanulására kényszerítik őket, amit eredetileg nem választottak volna maguknak.

Minden, amit a szakgimnáziumokról tudni érdemes

2016 szeptemberében nagy változások történtek a közoktatásban. A korábbi szakiskolákat szakközépiskolának hívják, a korábbi szakközépiskolák pedig szakgimnázium nevet kapták. Közeleg a középiskolai felvételi, sok szülő most szembesül a változásokkal. Mi változott, mi maradt? Megmutatjuk. A szakgimnázium végén a diákok ugyanolyan érettségit szereznek, mint a gimnáziumba járók, emellett pedig egy OKJ-s szakmához is jutnak.

"Érthető, hogy a diákok nem akarnak szakiskolába menni. A szakiskola után jelenleg semmiféle egyéb opciót nem lehet megfontolni, mint hogy egy rosszul fizetett szakmában kikerülnek a munkaerőpiacra" - mondta Radó.

Ha nincs gimnázium, jó a szakiskola?

"A szakközépiskola régebben egy nagyon jó dolog volt , mert teljes értékű érettségit adott, tehát ha valaki szakközépiskolában végzett, dönthetett úgy, hogy továbbtanul, hogy 1 vagy 2 év alatt tanul egy szakmát, amiből levizsgázik - a szakközépiskolába járó gyerekek fele ezt választotta - vagy pedig kimegy a munkaerőpiacra. De miután lebutították a szakközépiskolát, már ott is csökken a jelentkezők száma. Már nem lehet a képzéssel teljes értékű középfokú oktatásban részesülni, mivel egyszerre kell a szakmai képzést és a négyéves szakgimnáziumi képzést elvégeznie a diákoknak, és annak érdekében, hogy fel lehessen készülni a szakmai vizsgára, kiszorítottak a szakgimnáziumokból 400-700 óra közötti közismereti óraszámot" - magyarázta Radó.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a diákokkal, akik nem szakmunkások akarnak lenni, de felvételijükkel nem kerülnek be gimnáziumba, Radó Péter ezt válaszolta: "Azokkal rettenetesen és gyalázatos módon ki van szúrva. Lelökték az életüket egy olyan pályáról, amit be szerettek volna járni. Hiába akartak teljes értékű érettségit adó iskolában továbbtanulni, erre már nem kaphatják meg akkor a lehetőséget."

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

Micsoda pénzkidobás ez az egész... születéskor egy genetikai vizsgálattal eldöntik ki mire alkalmas, és aztán az lesz és kész. Mire suliba kerül a generáció, már pontosan annyi és olyan férőhely lesz, ami kell. Nem értem, minek ezt a kérdést hisztérikus anyukákra és tétova kamaszokra bízni. Majd nagytestvér megmondja és pássz.

32100

"Lelökték az életüket egy olyan pályáról, amit be szerettek volna járni."
Pedig ez nagyon igaz, és még csak fel sem fogja a szülők (és a társadalom) egy része.
14 évesen a gyerekeknek csak kisebbik hányada tudja még megválasztani jól a leendő szakmáját. A régi szakközepesek kb. fele, helyenként 2/3-a más irányban ment tovább (erről kell, hogy kimutatások legyenek, mert az ofőknek minden ősszel el kellett számolni a végzős tanulóik további útjával. Pedig eddig sem volt könnyű szakközépből más irányba továbbtanulni, de lehetett, mert ha a gimihez képest némileg kisebb óraszámban is, de tanultak minden közismereti tárgyat. Most pedig alapvető tantárgyak teljesen hiányoznak a szakképzőkben.
A gyerekek 14-18 év közt rengeteget változnak. Vannak, akik nagyon jó eredménnyel jönnek középiskolába, de ott lemaradnak. Mások éppen hogy bejutnak, de kitartó szorgalommal feljönnek és egyetemre mennek. Nagyon sokan vannak, akiknek a 14 évesen választott szakma egyáltalán nem jön be, négy év után más irányt vesznek.
Van még egy ritkán említett bűne az egységesítésnek, amiről szinte nem is esik szó, pedig fájdalmas. Nagyon nagy különbség volt az egyes szakközépiskolák (ma szakgimik) típusai között is. Voltak olyan szakok, ahol igen magas volt a továbbtanulók aránya
(pl. gazdasági, informatikai ...). Most mindenkit egyértelműen a szakmunkásképző felé tolnak, el. Ez pedig brutális zuhanórepülést hozott az említett iskoláknak.

qwertzq

ja és amúgy palkovicsnak kicsit több ipari tapasztalata van, mint ezeknek a széplekű liberálisoknak, szóval azért szerintem tudja hogy milyen iskolából milyen emberek kerülnek ki

"Kell a képzetlen, lebutított tapsoló tömeg, a hatalom megtartásához..."

a libsik most biztos szomorúak, hogy egy korszak számukra ezzel bizonyosan lezárul :(

qwertzq

A ballibek eddig azon hisztiztek, hogy csak az elitiskolák jó minőségűek, a többi meg egy kalap szar. Most hogy közelebb hoznák egymáshoz a képzések minőségét természetesen az nem tetszik nekik :).
Egyáltalán nem a gimnázium a legjobb választás. Csak a ballibek fejében, akik képtelenek elvonatkoztatni a budai-lipócai belterjes körüktől, ahol mindenki az AKG-ba adja amúgy is a gyerekét.

"Lelökték az életüket egy olyan pályáról, amit be szerettek volna járni."

Saját magát löki le az a diák, aki nem a saját intuíciói szerint tanul. Ha ő azt mondja, hogy őt a tudományos módszertan és a szakzsaronok érdeklik, akkor azt meg is tudja mutatni 7.8. osztályban, hogy gimnáziumba való.
Én pl matekból és fizikából érettségiztem, engem akkor lelöktek a pályáról, hogy fogorvos legyek?

Messze nem biztos, hogy az a jó, amit a gyerek magának vagy a szülei azt hiszik, hogy az jó lesz.
Nem való mindenki gimnáziumba, sőt kifejezetten csak azok akik a száraz tudományos anyagot a kellő alapossággal hajlandóak átgondolni.
Mindenki más inkább menjen szakközépbe, lásson-fogjon esztergát. Ezerszer többet ér, mintha a Coulomb törvényt sem tudja beleverni a gyerekbe egy gimis fizikatanár.

És mindkettőből lehet mérnök...

Temérdek

A kormány nem eléggé radikális. Nem kell középiskolai felvételi. Nem kell középiskola sem. 10 osztályos közoktatás kell (5 alsó, 5 felső). 16 évesen nagykorúság, és mindenki eldönti, hogy milyen szakmát akar tanulni, és olyan képzést válasz, amilyet csak akar.

Oscarson

Azért abban egyet kell értenie minden gondolkodó embernek, hogy ez így nem mehet tovább ! Ennek a vége egy hatalmas káosz, óriási szakemberhiány és a tudományos-műszaki fejlődés lelassulása ! És mindez előre látható módon !

Kamupipőke

Reméljük, hogy Palkovicsot a magas vércukor-, vérzsír-, vérnyomás-betegségével a szakmunkás végzettségű nővérke fogja gyógyítani, a maga legjobb tudása és kompetenciái szerint!

Rohadt egy féreg, az biztos!

Orbán a mai fiatalokból nem kiművelt szakképzet embereket akar nevelni hanem csak 8osztályos rabszolgát cselédet akar
aki mindenre csak bólint s nem mer ellent mondani aki ellenáll azt kinyirják .

Kell a képzetlen, lebutított tapsoló tömeg, a hatalom megtartásához...

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X