Rétvári nagyon optimista: szerinte megduplázták a tanárok bérét, és egyre több a pedagógus

1

A béremelések, illetve az életpályamodell bevezetésének a hatására az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma - jelentette ki Rétvári Bence pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

Forrás: Fülöp Máté

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: miközben három-négy éve 10 ezren, idén 13 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre. Akkor 6500 felvételizőt, most pedig 10 ezret vettek fel. Mindennek nyomán 11,5-ről 10,3-re csökkent az egy pedagógusra jutó gyerekek száma - tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Mint elmondta: a pedagógusok számának növelése annál is inkább fontos, mert ma az óvónők, tanítók, tanárok 37 százaléka 50 évesnél idősebb, vagyis kell az utánpótlás.

Rétvári: az igazgatók feladata megoldani a tanárhiányt

Még mindig nagyon sok iskola van, ahol nem szaktanár tartja az órákat, hanem egy helyettesítő tanár, pedig már lassan a szeptember is véget ér. Ahogy már mi is írtunk róla, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a héten azt mondta, hogy szerinte a tanárhiány csupán helyi léptékű jelenség.Azonban Rétvári kijelentése nyomán a 24.hu utánanézett, mekkora a pedagógushiány, azaz hány helyen keresnek jelenleg, a tanév megkezdése után egy hónappal is tanárokat és tanítókat.

Az életpályamodell keretében másfél-kétszeresére emelték négy-öt év alatt a pedagógusok bérét - emlékeztetett. Négy-öt éve egy pályakezdő oktató bruttó 130 ezer forintot keresett havonta, ma ez az összeg 203 ezer forint.

Egy 20 éve dolgozó, főiskolát végzett óvónő bére ez alatt az idő alatt átlag 149 ezer forintról 301 ezer forintra emelkedett, egy szintén két évtizede oktató szaktanár pedig a korábbi 172 ezer forint helyett 334 ezer forintot kereshet - sorolta, megjegyezve: a Klebelsberg ösztöndíjprogramban eddig 1500-an vettek részt, akiknek összesen 1,6 milliárd forintot fizettek ki. Ezt a juttatást azok kapják, akik hátrányos helyzetű területen vállalnak pedagógusi állást, illetve hiányszakokat oktatnak - mondta Rétvári Bence.

Akkor a tanárhiány, hogy az iskolák már bármilyen szakos pedagógusokat keresnek

"Bármilyen szakos tanárt" keres az egyik budapesti általános iskola, de más iskolákban is keresnek pedagógusokat szakos elvárás nélkül. "Az alábbi kép önmagáért beszél" - írja Facebook-oldalán a Tanárblog szerzője, aki a következő álláshirdetést találta a Közigálláson: A 444.hu azt írja, más iskolában is keresnek "bármilyen szakos tanárokat", a dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolába egyenesen két fő bármely szakos tanárt keresnek, és még csak német nyelvtudást sem követelnek meg a nemzetiségi iskolában.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

nem-ek

Sajnos csak ugyanazt tudom leírni, mint egy előző megnyilatkozáshoz:Arról sehol nem szól a fáma, hogy az utolsó 3,5% béremelés differenciáltan vagy sem, de csak egy tanévre szól!!! A differenciálás mikéntjét kötelező kidolgozni, akkor is ha az iskola nem differenciált s nem is fog a következő tanévben sem (kis iskolákban elég nagy feszültséget is jelentene egyébként) No meg a beígért béremelés utolsó részlete így nem épül be a bérbe. Erről sem rendeletet, sem törvényt nem láttunk, de ez van, a kinevezések módosításán szerepel is!!!
A béremelések átlaga nettó 56.000.-Ft körül van, ez alapfizetésestől, pótlékostól értendő a 2013.évhez képest.Az osztályfőnöki pótlékok most valóban emelkedtek jelentősen, de egy 100 fős kis iskola tagintézmény-vezetői pótléka mindössze 7000.-Ft-t, mert a törvény ennyit enged meg,ugyanakkor itt nincs helyettes, nincs túlóra. A szakos ellátottság érdekében, no meg nincs fizikailag rá ember, így a kötelező óra dupláját tanítja a vezető.
Szeretnék egy olyan statisztikát is látni, amiben a sok felvett pedagógus jelöltből valóban pedagógus is lesz, tehát tényleg tanítani fog. Ilyeneket nem látni, mert nem csupán az számít, hogy hány embert vettek fel, hanem hogy valójában hányan kezdik el a pályát s maradnak is ott meg - sajnos kevesen, a feltételek nem kedveznek sem anyagilag, sem szocio-kulturálisan, a sok felesleges papírmunkáról nem beszélve. Már most jelentős pedagógushiány van, de pár év múlva nem lesz valóban aki tanítani fog. S a városokba terelés nem lesz megoldás.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X