Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A jogász szerint ki is rúghatják a sztrájkoló tanárokat

1

Az állásukkal játszanak a március 30-án sztrájkba lépő pedagógusok egy munkajogász szerint, azonban nehezen hihető, hogy több ezer tanárt kirúgjanak.

„Egyrészt fegyelmi eljárás indulhat velük szemben, másrészt mivel a foglalkoztatási jogviszony célja a munkáltató érdekében történő munkavégzés, ha az nem következik be, ha nem állok rendelkezésre, tehát a fő kötelezettségemet nem teljesítem, a munkáltató meg is szüntetheti a munkaviszonyt vagy a közalkalmazotti munkaviszonyt. Ez előfordulhat akkor is, ha a sztrájk jogellenes” – mondta Kéri Ádám munkajogász a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

hirdetés
hirdetés

Azt ugyanakkor nehéz elhinni, hogy ha sokan vesznek részt az akcióban, akkor tényleg élnek a jog adta lehetőségükkel a munkáltatók.

A Tanítanék Mozgalom kedden jelentett be egy „vadsztrájkot”, polgári engedetlenség keretében. Pukli István korábban elmondta, csaknem 1000 intézmény léphet sztrájkba március 30-án egy órára, ha nem érnek célt, akkor a következő héten már két órára, és így tovább.

Pukli 15-i beszédében azt követelte, hogy Orbán Viktor és Áder János kérjen bocsánatot. Orbán tegnap már világossá tette, hogy ez nem fog bekövetkezni.

hirdetés
hirdetés