Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Keményen helyretették Lázárt a pedagógusok

12

Lázár János szerint a Pedagógusok Szakszervezete balhézni és nem tárgyalni akar, ezért nem ültek le a Köznevelési kerekasztalhoz. A miniszter vádjaira keményen, mondhatni tanárian reagált a PSZ, emlékeztetve Lázárt, hogy alkotmányos joguk a tüntetés, nem mellesleg a kormánnyal pénteken tárgyal a sztrájkbizottság. Van is miről, ugyanis a kerekasztalon megfogalmazódott kormányzati ígéretek nem fedik maradéktalanul a PSZ-szel folytatott tárgyalásokat.

Forrás: MTI / Marjai János

A Pedagógusok Szakszervezet által vezetett sztrájkbizottság a Köznevelési kerekasztalhoz képest jóval több ígéretet kapott a kormánytól, mint ami a keddi KK ülés után a sajtóban megjelent - írják szerdai közleményükben. A PSZ a normák szerint írásos formában kapta meg a korábbi tárgyalásokat követően követeléseikre a kormány válaszát, például megengedőbb lenne az oktatási tárca az igazgatók döntési jogosítványait illetően, de számos pontban tapasztalhatóak eltérések.

hirdetés
hirdetés

Galló Istvánné az Eduline-nak elmondta, hogy ezért is nehéz kezelni, értékelni a Kerekasztalon történteket, mert nincs írásos nyoma a megállapodásoknak és ígéreteknek.

A PSZ csütörtök délutáni közleménye pont a kormány efféle üzengetésére hívja fel a figyelmet, ugyanis Lázár János a csütörtöki Kormányinfón kemény szavakkal illette a PSZ-t, miszerint a KK-tól távol maradó szakszervezet nem tárgyalni, hanem balhézni akar. Személyeskedéstől sem volt mentes Lázár megnyilvánulása, elmondása szerint a Galló Istvánné által vezetett szervezet a tanárok 13. havi bérének 2009-es elvételekor nem volt politikailag ilyen aktív - mondta ezt tévesen, a PSZ 2008-ban is tüntetett már a bércsökkentés ellen.

Forrás: Fülöp Máté

A szervezet szerint ők nem utasítják el a tárgyalásokat, ennek jele, hogy pénteken a kormánnyal egyeztet a jogi normáknak megfelelően a sztrájkbizottság. Az egyeztetésen a PSZ szerint nem a "kormány menüje" szerint ülnek asztalhoz, mint tették a kerekasztal résztvevői. A PSZ szerint a Lázár keltette közeg csak megnehezíti a pénteki tárgyalásokat.

A miniszter politizálással vádolta a szakszervezetet, és felszólította őket, hogy ezt ne vigyék be az iskolákba. A PSZ válasza szerint pont ők voltak azok, akik felemelték szavukat az ellen, hogy kormányzati és ellenzéki politikusok iskolai rendezvényeken vegyenek részt, hogy "óvodások dicsőítsék a kormányablak munkáját", valamint hogy a kormány által megíratott műsorokat adjanak elő az általa fontosnak tartott ünnepségeken.

A PSZ azért küzd a tanárok és az intézmények szakmai önállóságáért, mert csak önállóan tudnak ellenállni a politikai nyomásgyakorlásnak - írja a szervezet csütörtöki közleménye.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (12) , melyek közül a legfrissebbek:

Hídvégi Endre

Tass Gyulának!
Megírnád a címet, hogy hol lehet jelentkezni havi 400 ezerért (netto)FIDESZ-t védő kommentek írására? Mind a 4360 te számoltad meg? Csodálkozással tölt el és fogadd nagyra becsülésemet, hogy ekkora IQ-val mint neked van (kb.egy döglött hintalóéval vetekszik) el tudsz számolni 4360-ig...

Hídvégi Endre

Sinka Lászlónak!
te tényleg ennyire hülye vagy? Elképesztő...

Kiss Imola

A mocskolódó hozzászólóknál csak az a nyugdíjas tanítónő rosszabb, aki pár éve -amikor még csak 22 órában dolgozott-sírva-visítva ment nyugdíjba annyira utálta az egészet! Ma nyugdíjasként boldogan osztja meg [email protected]ágokat, ezzel nagyon "gálánsan" köpködi a pedagógusokat... Helyette én kérek elnézést!

Malikné Zsóka

jancsika ti sosem balhéztatok ti csak bekésen gyújtogattatok a TV-székház előtt.

Tass Gyula

sebestyén péterné egyike a 4360 fő fizetett spiclinek,aki netto 400 ezerért fórumokon védi a bűnöző fideszeseket

Sebestyén Péterné Mária

Ez a pedagógusoknak nevezett csürhe csak szeretné helyre tenni Lázárt. Menjenek tanítani, ill. azt se, mert ott is baromságokat művelnének.

Kiss Sándor

Lázár! Egy hatalomban lévő senki, aki arrogáns és pofátlan!

Sinka László

A politika az érdekek képviselete és közvetitése és ezt a feladatot Magyar pedagógusok jobban látnák el mint a rendszerváltás óta bármely párt!

Sinka László

Most kéne pártá alakulnia a pedagógus szakszervezetnek, és leváltani Orbánt! A nép Magyar kormányt szeretne!

Huga Jakab

Egy kis tükörbenézést elvtársak.....http://tutiblog.com/ki-is-akart-itt-allami-fenntartasu-iskolakat/

Páricsi Károly

Nem tetszett.Akár Vadai Ágica páncélozott vörösbegy lenéző ,cinikus,öntelt szövegét hallanám.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X