Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Keményen helyretették Lázárt a pedagógusok

12

Lázár János szerint a Pedagógusok Szakszervezete balhézni és nem tárgyalni akar, ezért nem ültek le a Köznevelési kerekasztalhoz. A miniszter vádjaira keményen, mondhatni tanárian reagált a PSZ, emlékeztetve Lázárt, hogy alkotmányos joguk a tüntetés, nem mellesleg a kormánnyal pénteken tárgyal a sztrájkbizottság. Van is miről, ugyanis a kerekasztalon megfogalmazódott kormányzati ígéretek nem fedik maradéktalanul a PSZ-szel folytatott tárgyalásokat.

Forrás: MTI / Marjai János

A Pedagógusok Szakszervezet által vezetett sztrájkbizottság a Köznevelési kerekasztalhoz képest jóval több ígéretet kapott a kormánytól, mint ami a keddi KK ülés után a sajtóban megjelent - írják szerdai közleményükben. A PSZ a normák szerint írásos formában kapta meg a korábbi tárgyalásokat követően követeléseikre a kormány válaszát, például megengedőbb lenne az oktatási tárca az igazgatók döntési jogosítványait illetően, de számos pontban tapasztalhatóak eltérések.

hirdetés
hirdetés

Galló Istvánné az Eduline-nak elmondta, hogy ezért is nehéz kezelni, értékelni a Kerekasztalon történteket, mert nincs írásos nyoma a megállapodásoknak és ígéreteknek.

A PSZ csütörtök délutáni közleménye pont a kormány efféle üzengetésére hívja fel a figyelmet, ugyanis Lázár János a csütörtöki Kormányinfón kemény szavakkal illette a PSZ-t, miszerint a KK-tól távol maradó szakszervezet nem tárgyalni, hanem balhézni akar. Személyeskedéstől sem volt mentes Lázár megnyilvánulása, elmondása szerint a Galló Istvánné által vezetett szervezet a tanárok 13. havi bérének 2009-es elvételekor nem volt politikailag ilyen aktív - mondta ezt tévesen, a PSZ 2008-ban is tüntetett már a bércsökkentés ellen.

Forrás: Fülöp Máté

A szervezet szerint ők nem utasítják el a tárgyalásokat, ennek jele, hogy pénteken a kormánnyal egyeztet a jogi normáknak megfelelően a sztrájkbizottság. Az egyeztetésen a PSZ szerint nem a "kormány menüje" szerint ülnek asztalhoz, mint tették a kerekasztal résztvevői. A PSZ szerint a Lázár keltette közeg csak megnehezíti a pénteki tárgyalásokat.

A miniszter politizálással vádolta a szakszervezetet, és felszólította őket, hogy ezt ne vigyék be az iskolákba. A PSZ válasza szerint pont ők voltak azok, akik felemelték szavukat az ellen, hogy kormányzati és ellenzéki politikusok iskolai rendezvényeken vegyenek részt, hogy "óvodások dicsőítsék a kormányablak munkáját", valamint hogy a kormány által megíratott műsorokat adjanak elő az általa fontosnak tartott ünnepségeken.

A PSZ azért küzd a tanárok és az intézmények szakmai önállóságáért, mert csak önállóan tudnak ellenállni a politikai nyomásgyakorlásnak - írja a szervezet csütörtöki közleménye.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés