Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

PDSZ: hatezer tanárt és tanítót kényszernyugdíjazhatnak

tanár
A PDSZ becslései szerint körülbelül hatezer pedagógust érint a gazdasági tárca terve
Forrás: Müller Judit

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint okozhat gondokat a közoktatás hatékonyságában a kormány közszférát érintő elképzelése, amely szerint 62 éves korban kötelező nyugdíjba vonulást rendelnének el.   

hirdetés
hirdetés

Mendrey László, a PDSZ elnöke szerdán azt mondta: előzetes egyeztetés az elképzelésről nem volt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentését hallották. A Központi Statisztikai Hivataltól kapott adatok alapján nyolcezer olyan pedagógus van, aki 60-64 év közötti, ebből hatezer lehet, akit érinthet a lépés.

Utalva a szaktárca korábbi, életpályamodell bevezetésével összefüggő érvelésére, miszerint a nyugdíjba vonulók helyét nem töltik majd be, kiemelte: ennyi pedagógus hiányozni fog a rendszerből, hiszen ez azt is jelenti, hogy ezekre a helyekre pályakezdők sem léphetnek be.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön, a 2013-as költségvetés kapcsán beszélt arról, hogy az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás várható.

Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése. Megjegyezte, Matolcsy György is világossá tette, hogy az általa említett 20 milliárdos megtakarítás "nagyon konzervatív számítás", hiszen sokkal többeket érint ez az esetleges intézkedés, mint amennyivel számol a költségvetés.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X