Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mégsem tiltják be a 9 éves brit diák menzablogját

Menzakaja - ilyen fotókat készít és jelentet meg blogján a 9 éves lány
Menzakaja - ilyen fotókat készít és jelentet meg blogján a 9 éves lány
Forrás: Neverseconds

Folytathatja a blogírást az a kilencéves brit kislány, akit korábban hivatalosan is eltiltottak az iskolai menüt érintő "kompromittáló" fényképek és bejegyzések készítésétől. Martha Payne hat héttel ezelőtt vágott bele a Neverseconds című blog írásába egy iskolai projekt keretében, és azért, hogy segítsen pénzt gyűjteni egy jótékonysági szervezet számára. Az iskolai menza kínálatáról készített fényképeket közlő blog - egyik nap két szem burgonyakrokettet, apró sajtburgert, három szelet uborkát és nyalókát kaptak a gyerekek ebédre - igazi nemzetközi sikerré nőtte ki magát. Indulása óta több millió felhasználó látogatott el az oldalra. 

hirdetés
hirdetés

Az Edinburghtól 210 kilométerre nyugatra fekvő Lochgilpheadben élő amatőr "gasztroblogger" gondosan kiértékelte a fogások összetételét és egészségügyi értékét. "Igazán érdekelne, hogy honnan származik ez a csirkehús" - írta a kilencesztendős kislány az ebédre kínált csirkés fajita (egy mexikói specialitás) kapcsán. - "Ezért úgy döntöttem, hogy írni fogok az ügyben illetékes hölgynek. Tudom persze, hogy csirkétől származik, de én azt szeretném tudni, hogy a csirke honnan származik". 

A felhasználókkal ellentétben az illetékes helyi hatóság már nem volt annyira elragadtatva az iskolai menzát sokszor negatív színben feltüntető bejegyzésektől, ezért megtiltotta a kislánynak a további felvételek készítését. Az Argyll and Bute-i régió tanácsának korábbi indoklása szerint Payne fényképei félrevezetők voltak és kellemetlen helyzetbe hozták a menza személyzetét. A régiós tanácsot különösen bosszantotta a Daily Record című skót lapban megjelent cikk, amely behatóan foglalkozott a bloggal. 

A tanács "az iskolai menza ellen intézett indokolatlan támadás" miatt emelt kifogást, illetve amiatt, hogy a blog "nem a valóságnak megfelelően mutatta be a gyerekek rendelkezésére álló, választható lehetőségeket". Mindezek alapján pedig úgy döntött, hogy megtiltja a menzán való fényképezést. Martha édesapja, David Payne szerint a kislánynak sohasem állt szándékában kedvezőtlen színben feltüntetni az iskolai menzát. A blogon gyakran pozitív kritikák is helyet kaptak: legutóbb például tízből tíz pontot adott az ebédre - tette hozzá. 

A korlátozás híre futótűzként terjedt el a hét végén az interneten: a sztárséf Jamie Oliver még egy Twitter-bejegyzést is írt, amelyben kitartásra bátorította az ifjú bloggert. A széleskörű felháborodás hatására az ügy hirtelen fordulatot vett. A regionális tanács vezetője, Roddy McCuish nem sokkal később a korlátozás azonnali visszavonására szólította fel a tanácstagokat és "vállalkozó szellemű, kreatív diáknak" nevezte a kislányt. "Ebben a tanácsban nincs helye a cenzúrának, és addig nem is lesz, amíg én vagyok a vezetője" - tette hozzá. 

A hirtelen jött figyelemnek köszönhetően a blog által támogatott, és a harmadik világ éhezőit segítő Mary's Meals nevű szervezetnek a múlt hét végéig majdnem 20 ezer font (7,3 millió forintnak megfelelő összegű) adományt sikerült összegyűjtenie.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X