Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mégsem tiltják be a 9 éves brit diák menzablogját

Menzakaja - ilyen fotókat készít és jelentet meg blogján a 9 éves lány
Menzakaja - ilyen fotókat készít és jelentet meg blogján a 9 éves lány
Forrás: Neverseconds

Folytathatja a blogírást az a kilencéves brit kislány, akit korábban hivatalosan is eltiltottak az iskolai menüt érintő "kompromittáló" fényképek és bejegyzések készítésétől. Martha Payne hat héttel ezelőtt vágott bele a Neverseconds című blog írásába egy iskolai projekt keretében, és azért, hogy segítsen pénzt gyűjteni egy jótékonysági szervezet számára. Az iskolai menza kínálatáról készített fényképeket közlő blog - egyik nap két szem burgonyakrokettet, apró sajtburgert, három szelet uborkát és nyalókát kaptak a gyerekek ebédre - igazi nemzetközi sikerré nőtte ki magát. Indulása óta több millió felhasználó látogatott el az oldalra. 

hirdetés
hirdetés

Az Edinburghtól 210 kilométerre nyugatra fekvő Lochgilpheadben élő amatőr "gasztroblogger" gondosan kiértékelte a fogások összetételét és egészségügyi értékét. "Igazán érdekelne, hogy honnan származik ez a csirkehús" - írta a kilencesztendős kislány az ebédre kínált csirkés fajita (egy mexikói specialitás) kapcsán. - "Ezért úgy döntöttem, hogy írni fogok az ügyben illetékes hölgynek. Tudom persze, hogy csirkétől származik, de én azt szeretném tudni, hogy a csirke honnan származik". 

A felhasználókkal ellentétben az illetékes helyi hatóság már nem volt annyira elragadtatva az iskolai menzát sokszor negatív színben feltüntető bejegyzésektől, ezért megtiltotta a kislánynak a további felvételek készítését. Az Argyll and Bute-i régió tanácsának korábbi indoklása szerint Payne fényképei félrevezetők voltak és kellemetlen helyzetbe hozták a menza személyzetét. A régiós tanácsot különösen bosszantotta a Daily Record című skót lapban megjelent cikk, amely behatóan foglalkozott a bloggal. 

A tanács "az iskolai menza ellen intézett indokolatlan támadás" miatt emelt kifogást, illetve amiatt, hogy a blog "nem a valóságnak megfelelően mutatta be a gyerekek rendelkezésére álló, választható lehetőségeket". Mindezek alapján pedig úgy döntött, hogy megtiltja a menzán való fényképezést. Martha édesapja, David Payne szerint a kislánynak sohasem állt szándékában kedvezőtlen színben feltüntetni az iskolai menzát. A blogon gyakran pozitív kritikák is helyet kaptak: legutóbb például tízből tíz pontot adott az ebédre - tette hozzá. 

A korlátozás híre futótűzként terjedt el a hét végén az interneten: a sztárséf Jamie Oliver még egy Twitter-bejegyzést is írt, amelyben kitartásra bátorította az ifjú bloggert. A széleskörű felháborodás hatására az ügy hirtelen fordulatot vett. A regionális tanács vezetője, Roddy McCuish nem sokkal később a korlátozás azonnali visszavonására szólította fel a tanácstagokat és "vállalkozó szellemű, kreatív diáknak" nevezte a kislányt. "Ebben a tanácsban nincs helye a cenzúrának, és addig nem is lesz, amíg én vagyok a vezetője" - tette hozzá. 

A hirtelen jött figyelemnek köszönhetően a blog által támogatott, és a harmadik világ éhezőit segítő Mary's Meals nevű szervezetnek a múlt hét végéig majdnem 20 ezer font (7,3 millió forintnak megfelelő összegű) adományt sikerült összegyűjtenie.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X