Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hamis érettségikkel üzletelnek: "200 ezerért még a tablóra is felkerülsz"

2
Hamis érettségi
Van, aki a vizsga helyett a hamis bizonyítványt választja
Forrás: túry

„Teljesen hivatalos, ellenőrizhető, bejegyzett érettségi, előre fizetés nélkül”, "Ha regisztrált bizonyítványt szeretnél előre fizetés nélkül úgy, hogy még a tablóra is kikerülsz, itt a helyed" – hemzsegnek az ehhez hasonló hirdetések az apróhirdetési oldalakon. Van, aki félmillió forintot kér a hamis bizonyítványért, de olyan is akad, aki tizedennyiért is árusít okleveleket.

hirdetés
hirdetés

„Ismertem valakit, aki 25 ezerért vásárolt hamis érettségit. Az új munkahelyén kellett bemutatnia, és szó nélkül elfogadták. A mai napig nem bukott le a srác” – mesélte egy neve elhallgatását kérő egyetemi hallgató.

Jobb jegyekért is veszik

Nem egyedi esetről van szó: becslések szerint évente több ezer hamis bizonyítvány talál gazdára. A rendőrség szerint a hamis okiratok szinte kivétel nélkül megrendelésre készülnek, és profi vagy amatőr, de mindenképpen megfelelő számítógépes ismerettel és háttérrel rendelkező hamisítók készítik őket.

Az Oktatási Hivatal leginkább a felsőoktatási felvételi időszakban talál hamis érettségi bizonyítványokat. "Tavaly a 141 ezer jelentkező közül 14 esetében tett feljelentést a hivatal" – mondta Cseh Boglárka kommunikációs irodavezető.

Nemcsak azok vadásznak hamis érettségire, akik nem végezték el a középiskolát, hanem azok is, akik megszerezték ugyan a bizonyítványt, de nem túl fényes eredménnyel. Cseh Boglárka szerint ez a gyakoribb eset, de nem érdemes ezzel a módszerrel próbálkozni: szinte biztos a lebukás, ha a benyújtott érettségi bizonyítvány másolati példányán a hivatal nyilvántartásától eltérő eredmények szerepelnek.

Hamis érettségi
Hamis érettségi és diploma. Egy példa a sok közül

Minél újabb, annál könnyebb ellenőrizni

Az oklevelet speciális biztonsági papírra nyomtatják, és sorszámmal látják el. „Az 1997 után kiadott bizonyítványok esetében a  központi nyilvántartásból egyértelműen megállapítható az esetleges hamisítás. Korábbi okmány esetében ez a kiállító iskola nyilvántartásából derülhet ki” – magyarázta Cseh Boglárka.

Az ORFK Szóvivői Irodája szerint a rendőrségnek nincs módja arra, hogy minden egyes okmányt ellenőrizzen, ezért az egyetemeknek és a leendő munkáltatónak kell utánajárnia, hogy a beadott bizonyítványok valódiak-e. „Érdemes minden esetben legalább telefonon érdeklődni a kibocsátó intézményeknél, hogy az okmányon feltüntetett sorozatszám valódi-e, és valóban az okmányt felmutató adatai szerepelnek-e rajta” – válaszolták kérdéseinkre.

Mi vár a csalókra?

Mindazok, akik hamis közokiratot készítenek, használnak vagy az elkészítésükben bármilyen módon közreműködnek, bűncselekményt követnek el, és akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Ám elképzelhető, hogy ennél is súlyosabb büntetés vár a csalókra. Ha ugyanis valaki hamis érettségit, diplomát vagy nyelvvizsgát használva helyezkedik el egy munkahelyen, és ez kiderül, a munka jellegétől függően nemcsak a közokirat-hamisítás, hanem egyéb bűncselekmény gyanúja is felmerülhet.

„Mivel léteznek foglalkozások, amelyek végzése törvény által előírt végzettséghez kötött (ilyen például az orvosi, ügyvédi, mérnöki hivatás), a megfelelő papírok hiányában a közokirat-hamisítás mellett egyéb, foglalkozás körében elkövetett bűncselekmények gyanúja is megalapozott lehet” – tudtuk meg az ORFK-tól.

Akik eddig lebuktak

Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatai szerint 2009-ben 8799, 2010-ben 12877, 2011-ben pedig 11260 közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárás zárult le. Arról, hogy ezek közül pontosan hány esetben derült fény érettségi bizonyítvnyok hamisítására, nem kaptunk információt.

Botrányok itthon és külföldön

Magyarországon 2007-ben bukott le egy csoport, amelynek tagjai profi körülmények között készítették a hamis okmányokat, és havi kétmillió forintos forgalmat bonyolítottak. A legkeresettebb dokumentum állítólag a gazdasági diploma volt, de jogosítványok, érettségik és nyelvvizsga-bizonyítványok előállításával is foglalkoztak.

Külföldön sem jobb a helyzet. Romániában tavaly nyáron nőtt meg ugrásszerűen a hamis érettségik iránti kereslet – a 2011-es záróvizsgák ugyanis siralmasan sikerültek, a végzős középiskolások több mint fele megbukott. A hamisítók nem bízzák a véletlenre a dolgot: hogy elkerüljék a felelősségre vonást, csupán az oklevelek kellékeit, a vízjeles papírt és a bélyegzőt biztosítják, a bizonyítvány adatait maga a vásárló tölti ki. Hogy mennyibe kerül a román érettségi, arról itt olvashatsz bővebben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés