Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hamis érettségikkel üzletelnek: "200 ezerért még a tablóra is felkerülsz"

2
Hamis érettségi
Van, aki a vizsga helyett a hamis bizonyítványt választja
Forrás: túry

„Teljesen hivatalos, ellenőrizhető, bejegyzett érettségi, előre fizetés nélkül”, "Ha regisztrált bizonyítványt szeretnél előre fizetés nélkül úgy, hogy még a tablóra is kikerülsz, itt a helyed" – hemzsegnek az ehhez hasonló hirdetések az apróhirdetési oldalakon. Van, aki félmillió forintot kér a hamis bizonyítványért, de olyan is akad, aki tizedennyiért is árusít okleveleket.

hirdetés
hirdetés

„Ismertem valakit, aki 25 ezerért vásárolt hamis érettségit. Az új munkahelyén kellett bemutatnia, és szó nélkül elfogadták. A mai napig nem bukott le a srác” – mesélte egy neve elhallgatását kérő egyetemi hallgató.

Jobb jegyekért is veszik

Nem egyedi esetről van szó: becslések szerint évente több ezer hamis bizonyítvány talál gazdára. A rendőrség szerint a hamis okiratok szinte kivétel nélkül megrendelésre készülnek, és profi vagy amatőr, de mindenképpen megfelelő számítógépes ismerettel és háttérrel rendelkező hamisítók készítik őket.

Az Oktatási Hivatal leginkább a felsőoktatási felvételi időszakban talál hamis érettségi bizonyítványokat. "Tavaly a 141 ezer jelentkező közül 14 esetében tett feljelentést a hivatal" – mondta Cseh Boglárka kommunikációs irodavezető.

Nemcsak azok vadásznak hamis érettségire, akik nem végezték el a középiskolát, hanem azok is, akik megszerezték ugyan a bizonyítványt, de nem túl fényes eredménnyel. Cseh Boglárka szerint ez a gyakoribb eset, de nem érdemes ezzel a módszerrel próbálkozni: szinte biztos a lebukás, ha a benyújtott érettségi bizonyítvány másolati példányán a hivatal nyilvántartásától eltérő eredmények szerepelnek.

Hamis érettségi
Hamis érettségi és diploma. Egy példa a sok közül

Minél újabb, annál könnyebb ellenőrizni

Az oklevelet speciális biztonsági papírra nyomtatják, és sorszámmal látják el. „Az 1997 után kiadott bizonyítványok esetében a  központi nyilvántartásból egyértelműen megállapítható az esetleges hamisítás. Korábbi okmány esetében ez a kiállító iskola nyilvántartásából derülhet ki” – magyarázta Cseh Boglárka.

Az ORFK Szóvivői Irodája szerint a rendőrségnek nincs módja arra, hogy minden egyes okmányt ellenőrizzen, ezért az egyetemeknek és a leendő munkáltatónak kell utánajárnia, hogy a beadott bizonyítványok valódiak-e. „Érdemes minden esetben legalább telefonon érdeklődni a kibocsátó intézményeknél, hogy az okmányon feltüntetett sorozatszám valódi-e, és valóban az okmányt felmutató adatai szerepelnek-e rajta” – válaszolták kérdéseinkre.

Mi vár a csalókra?

Mindazok, akik hamis közokiratot készítenek, használnak vagy az elkészítésükben bármilyen módon közreműködnek, bűncselekményt követnek el, és akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Ám elképzelhető, hogy ennél is súlyosabb büntetés vár a csalókra. Ha ugyanis valaki hamis érettségit, diplomát vagy nyelvvizsgát használva helyezkedik el egy munkahelyen, és ez kiderül, a munka jellegétől függően nemcsak a közokirat-hamisítás, hanem egyéb bűncselekmény gyanúja is felmerülhet.

„Mivel léteznek foglalkozások, amelyek végzése törvény által előírt végzettséghez kötött (ilyen például az orvosi, ügyvédi, mérnöki hivatás), a megfelelő papírok hiányában a közokirat-hamisítás mellett egyéb, foglalkozás körében elkövetett bűncselekmények gyanúja is megalapozott lehet” – tudtuk meg az ORFK-tól.

Akik eddig lebuktak

Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatai szerint 2009-ben 8799, 2010-ben 12877, 2011-ben pedig 11260 közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárás zárult le. Arról, hogy ezek közül pontosan hány esetben derült fény érettségi bizonyítvnyok hamisítására, nem kaptunk információt.

Botrányok itthon és külföldön

Magyarországon 2007-ben bukott le egy csoport, amelynek tagjai profi körülmények között készítették a hamis okmányokat, és havi kétmillió forintos forgalmat bonyolítottak. A legkeresettebb dokumentum állítólag a gazdasági diploma volt, de jogosítványok, érettségik és nyelvvizsga-bizonyítványok előállításával is foglalkoztak.

Külföldön sem jobb a helyzet. Romániában tavaly nyáron nőtt meg ugrásszerűen a hamis érettségik iránti kereslet – a 2011-es záróvizsgák ugyanis siralmasan sikerültek, a végzős középiskolások több mint fele megbukott. A hamisítók nem bízzák a véletlenre a dolgot: hogy elkerüljék a felelősségre vonást, csupán az oklevelek kellékeit, a vízjeles papírt és a bélyegzőt biztosítják, a bizonyítvány adatait maga a vásárló tölti ki. Hogy mennyibe kerül a román érettségi, arról itt olvashatsz bővebben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Álomtitkár úr

egy ismerősöm évekkel ezelőtt vett egy hamis informatikus diplomát, amit még csak felhasználni sem mert, mert annyira "kiváló minőségű" volt, például még igazi pecsét sem volt rajta csak rá volt printelve. kérdeztem miért vette át? azt mondta, nem volt idő nézegetni átvételkor, csak kifizette és hazavitte, otthon nézte csak meg rendesen, akkor látta milyen. eltelt 1-2 év, melózik, egyszer csak hívja a felesége, hogy náluk vannak a rendőrök házkutatáson, keresik a diplomáját. mivel azt ő már korábban szétszaggatta és elégette (150.000 Ft huss a kéményen), ezért azt nem találták, pedig az egész lakást felforgatták, de elvitték helyette az összes bizonyítványukat és oklevelüket, kiderítendő, hogy azok hamisak-e, pl. a felesége mérlegképes könyvelői oklevelét. azok persze mind legálisak voltak. de miért jöttek házkutatni? mint kiderült azért, mert lebukott a hamisító, akitől ő vette évekkel korábban a diplomáját és megtaláltak nála egy rontott péndányt a diplomából... ennyit azokról akik így vásárolnak papírokat...

Kindle

"Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatai szerint 2009-ben 8799, 2010-ben 12877, 2011-ben pedig 11260 közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárás zárult le. "

Az nem semmi! Bár nagy részük biztos kis pitiáner hamisítás, de azért így is elég nagy szám..

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X