szerző:
Eduline

Már zajlik a közoktatási törvény kodifikációja, de még vannak vitás kérdések, amelyekről a jövő héten a kormány dönt - nyilatkozta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek. Az Index úgy tudja, hat helyett mégis öt tárgyból kell majd érettségizni, és új tantárgyak kerülnek az iskolai tantervbe.

Gloviczki Zoltán közölte: eldőlt, hogy a törvényjavaslat több ponton is változik az eredeti koncepcióhoz képest. Tájékoztatása szerint a tervezet azt tartalmazza, hogy minden hétéves gyerek megkezdheti majd az első osztályt, de fejlettségi szint szerint három különböző osztálytípusban: a sajátos nevelési igényűek gyógypedagógiai osztályban, a leszakadt, nem iskolaérett gyerekek kis létszámú osztályban, míg a többiek normál osztályban. Lehetővé tennék azt is, hogy a szakemberek a leszakadt gyereket az első évfolyam megismétlésére kötelezzék.

Új tantárgyak is lesznek

Lesznek alapismeretek, amelyekkel kiegészül az iskolai tananyag: kötelező lesz például alapvető pénzügyi ismereteket, az egészséges életmód kialakítását és a közúti közlekedés szabályait tanítani. A helyettes államtitkár kitért arra: változás az is, hogy mégis kötelező maradna a történelem és a matematika érettségi a szakközépiskolákban. Hogyan változik az érettségi a következő években? Összefoglalónkat itt olvashatod el.
Hoffmann Rózsa és Gloviczki Zoltán a közoktatási tervezet decemberi bemutatásán
©

Az Index úgy tudja: több ponton enyhültek a készülő új közoktatási törvény szabályai, de számos kérdésben még nincs egyetértés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és Nemzetgazdasági Minisztérium között. Egy, a hírportál birtokába került kormányzati előterjesztés szerint várhatóan április 20-án tárgyalja a kormány az átdolgozott, majdnem végleges koncepciót.

A hírportál információi szerint végül lemondtak a kötelező természettudományos érettségiről: ezt azért vetették el végül, mert a hat tárgyas érettségi túl nagy terhet rótt volna a diákokra, és a vizsgák időben is elhúzódtak volna. A koncepció szerint így magyarból, történelemből, matematikából, idegen nyelvből és egy választandó egyéb tantárgyból kell majd érettségizni.

A munkaanyagba már beépítették azt a mintegy 500 javaslatot és véleményt, amely a társadalmi egyeztetés során érkezett. A dokumentum hároméves kortól kötelező óvodát, tizenhat éves korig tartó tankötelezettséget, szigorúbb fegyelmi eljárásokat és 50 órás közösségi szolgálatot tartalmaz, illetve arra is kitér, hogy - a koncepció első két változatában szereplő tervekkel ellentétben - minden általános iskolásnak nem járhat ingyen tankönyv. Mennyi pénzbe kerülne a közoktatás Hoffmann-féle átalakítása? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

MTI