szerző:
Eduline

Sok egyetemista vagy főiskolás gondolt már arra, hogy külföldön tanuljon, de csak töredékük tudja önerőből megvalósítani elképzelését, hiszen a külföldi tanulás sok költséggel jár. Ugyanaz az életszínvonal drágább külföldön, mint itthon, nem is beszélve a lakásbérlésről. Eme nehézségeken hivatott segíteni az Erasmus program. Az Európai Bizottság egyik sikeres és ismert programja mostanáig több mint 2,3 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában.

Az Erasmus program egy olyan lehetőség az egyetemisták, főiskolások számára, amellyel - ha teljesíteni tudják a szükséges feltételeket - lehetőségük van ösztöndíjra pályázni. Az egykori Erasmus hallgatók elmondása szerint nagyon is hasznos volt a kint töltött idő szakmai előmenetelük során, de még ennél is jelentősebb a külföldi tanulmányaik alatt kialakított kapcsolati tőke. Nem csupán a fogadó ország hallgatóival ismerkedhetnek meg a kiutazók, hanem a más országból érkező, szintén Erasmusos diákokkal is - elmondhatják magukról, hogy Európa-szerte vannak barátaik.

Egy jelenleg is Hollandiában tartózkodó hallgató elárulta, hogy mindig is nagy utazó volt, ezért pályázta meg az Erasmus ösztöndíjat, és a tanulás mellett egy hosszú vakációnak tekinti ezt az öt hónapot. "A kinti tapasztalataim nagyon kellemesek voltak, az emberek kedvesek és segítőkészek. Az egész ország atmoszférája pozitív számomra" - mondta.

Egy másik budapesti főiskolai hallgatója, aki szeptemberben kezdi meg tanulmányait az Erasmus program keretein belül, elmondta: kíváncsi, milyen lesz külföldön egy teljesen idegen környezetben élni, milyenek lesznek a mindennapok a megszokott barátok nélkül. "Az itthoni társaság hiánya mindenki számára megnehezítheti a kint tartózkodást, de napjaink kommunikációs csatornáival (Skype, msn, e-mail) ez a hiányérzet csillapítható" - számolt be a diák.

Hozzátette: "reményeim szerint hamar be tudok majd illeszkedni, általában nyitott vagyok, így könnyen alakítok ki új kapcsolatokat. Nyelvtanulás szempontjából biztosan nagyon hasznos lesz a kint eltöltendő félév. Ha visszajövök, szeretném letenni a felsőfokú angol nyelvvizsgát, remélem, ezt a tervemet meg tudom kint alapozni."

Az Erasmus pályázatok győztesei ugyan kapnak ösztöndíjat, de a résztvevő hallgatók szerint ez az összeg általában csak arra elég, hogy lakást béreljenek maguknak. A felmerülő félelmek és nehézségek ellenére is megéri azonban pályázni, hiszen ez egy olyan lehetőség, ami ritkán adatik meg az életben. Főleg ha belegondolunk, hogy a kiutazó hallgatók 80 százaléka az első a családban, aki külföldön is tanul.

Forrás: Felvi.hu / Edupress