szerző:
Eduline

Tervezi a kormányzat, hogy a pedagógusképzésben korábbra hozzák a gyakorlati tudás átadását, az egy év összefüggő tanítási gyakorlatot – mondta Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár.

©

Horváth Zita az Inforádiónak azt mondta, látják a tanárképzés erősségeit és hiányosságait. „2006-ban bevezették Magyarországon a bolognai rendszert az alapszakokkal, ehhez 2009-ben társult a tanári mesterszakok rendszere. 2013-ban lett visszahozva az osztatlan tanárképzés" - idézte fel a képzés alakulását a helyettes államtitkár.

Kijelentette: ezután lassan emelkedett a tanárszakokra jelentkezők száma, de tudja, „van még feladat”, ami a pályakép megítélésével is összefügg. "Ezt célozza a pedagógushallgatóknak szóló Klebelsberg-ösztöndíj is, amit szeptembertől már a gyógypedagógushallgatók is megpályázhatnak" - tette hozzá. Az oktatásirányítás jelenleg vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a tanítóképzésbe is kiterjesszék az ösztöndíjrendszert.

Tervezi a kormányzat azt is, hogy a pedagógusképzésben korábbra hozzák a gyakorlati tudás átadását, az egy év összefüggő iskolai tanítási gyakorlatot.

Ilyen az alkalmassági vizsga a tanári szakokon: íme, minden részlet

Milyen az alkalmassági vizsga az osztatlan tanárszakokon? Kell-e készülni valamilyen szakirodalomból? Hány perces a vizsga?