szerző:
Eduline

Második szakaszba léptetheti jövő csütörtökön az Európai Bizottság a magyar felsőoktatási törvény ügyében még április végén kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást – értesült a BruxInfo.

©

A Bruxinfo azt írja, az úgynevezett indoklással ellátott véleményben pontról pontra kifejti azokat a jogi érveket, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a felsőoktatási törvény április 4-én elfogadott módosításának - vagyis a lex CEU-nak - egyes rendelkezései az uniós jogba ütköznek.

Az eljárás április végén indult, a testület akkor az ilyenkor szokásos kettő helyett csak egy hónapot adott a kormánynak a válaszra. Május végén meg is érkezett a magyar válasz, ami alapvetően elutasító volt. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt nyilatkozta, hogy „a kormány álláspontja szerint a Bizottság egy pontot sem hozott fel, ami miatt módosítani kellene a törvényt”.

Ha a magyar kormány a második szakaszban is kitart az álláspontja mellett, akkor a Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet, ebben az esetben azonban belátható időn belül nem születne döntés.

A lex CEU-ról szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.