szerző:
Eduline

Több külföldi ösztöndíj jelentkezési határideje jár le október végén, november elején - egy kis szerencsével még összegyűjthetitek a pályázathoz szükséges dokumentumokat.

Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD)

November 15-ig pályázhattok mesterképzésre és nyári egyetemre a Német Felsőoktatási Csereszolgálatnál (DAAD). A mesterképzések hossza 10-24 hónap lehet: minden tudományterületen lehet jelentkezni, a nyertesek havi 750 euró ösztöndíjat (230 ezer forint), egyszeri útiköltség-támogatást, adott esetben tandíjtámogatást kapnak, illetve a DAAD hozzájárul egy hat hónapos nyelvi kurzus elvégzéséhez is. Azok pályázhatnak, akik az elmúlt hat évben szerezték meg BA- vagy BSc-diplomájukat, illetve azok, akik 2014-ben diplomáznak alapszakon. Angolul vagy németül kell tudni, a képzés nyelvétől függően.

©

Ha nyári egyetemi részvétel támogatására pályáztok, legalább 18 tanítási napon, hetente pedig legalább 25 tanórán kell részt vennetek. Az ösztöndíjasok 850 eurós (260 ezer forint) "zsebpénzt" és útiköltség-támogatást kapnak. Feltétel a német nyelvtudás. Bővebb infó itt.

Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj

Erre az ösztöndíjra november 5-ig jelentkezhettek, 40 évnél fiatalabb kutatók, mesterszakos diplomások, művészek, oktatók, PhD/DLA-hallgatók és tudományos fokozattal rendelkezők pályázhatnak. Három-nyolc hónapos külföldi tanulmányúton vehettek részt, amelynek célja lehet alkotómunka, kutatás, műfordítás vagy posztgraduális képzés. Valamennyi tudományágban lehet pályázni, az ösztöndíj mellett szállás- és útiköltség-támogatást is kapnak a nyertesek. Bővebb infó itt.

Törökországi ösztöndíj

PhD-hallgatók és kutatók pályázhatnak a török állam legújabb ösztöndíjára, amellyel 3-12 hónapos tanulmányúton vehettek részt. A támogatás feltétele egy tanulmány megírása: a jelentkezési határidő október 31. Bővebb infó itt.

CERN-ösztöndíjak

November 19-ig kell jelentkezni a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN egyes ösztöndíjaira. Egyetemi hallgatók és doktoranduszok pályázhatnak - egy-hat hónapos gyakorlati képzést, nyolc-tizenhárom hetes szakmai gyakorlatot, hat-harminchat hónapos PhD-ösztöndíjat is kínálnak. Nem csak szakirányú tanulmányokat folytató hallgatók jelentkezhetnek: két-tizenkét hónapos ösztöndíjra humán, gazdasági, menedzsment, kommunikációs és más területeken tanulók is pályázhatnak. Bővebb infó itt.

Még több külföldi ösztöndíjat itt és itt találhattok.