szerző:
Eduline

Magyarországon egy egyetemi adjunktus majdnem annyit keres, mint egy kezdő eladó az ALDI-ban, de a BKK-nál egy kezdő buszsofőrnek is bőven megvan a nettó 200, ami 10 év egyetemi oktatás is nehezen jön össze - írja az Index.

©

A kezdő bolti eladók és raktárosok az Aldiban – béren kívüli juttatásokat is beszámítva – közel bruttó 300 ezer forintot keresnek, a kiemelt Aldi-üzletekben dolgozó kezdők pedig bruttó 320 ezer forinttal kalkulálhatnak. A Budapesti Közlekedési Központnál (BKK), illetve a BKV-nál azzal csábítják buszsofőrnek az embereket, hogy akár havi bruttó 400 ezer fizetést is elérhetőnek ígérnek.

Ehhez képest egy egyetemi tanársegéd bruttó 205-221, egy egyetemi adjunktus 277 ezer, egy egyetemi docens bruttó 388 ezer forintos keres.

Az Index ismerteti az ELTE egyik belső elégedettségi felmérését, amelyből kiderül, hogy az 5-ös skálán a legkisebb, 1,5-ös értéket a havi illetmény kapta és az, hogy az oktatók szerint tükrözi-e a fizetés az egyéni teljesítményt.

Az egyetemi oktatók kaptak ugyan némi béremelést, de nem sokat - erről itt olvashattok:

Mennyivel emelkedik 2018-ban az egyetemi oktatók fizetése?

Januártól újabb öt százalékkal emelkedik az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben foglalkoztatott oktatók, kutatók és tanárok garantált illetménye - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán. A közleményben emlékeztettek arra: a kormány 2015 őszén döntött a felsőoktatásban oktatói, kutatói és tanári munkakörben foglalkoztatottak bérrendezéséről.