szerző:
eduline/mti

Jelentősen átalakulhat a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

©

Palkovics László hangsúlyozta: az NYME átalakítására azért van szükség, mert az intézmény integrációját "nem sikerült jól végrehajtani", emiatt pedig belső feszültségek alakultak ki. A Nyugat-magyarországi Egyetem állásfoglalását itt találjátok.

A tervezett változtatások értelmében az NYME soproni erdőmérnöki kara önálló intézményként működne tovább, kibővítve képzését. Szintén önállóvá válna a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ. Az egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari kara, valamint a győri Apáczai Csere János kar pedig a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE) részeként működne tovább - mondta az államtitkár.

Az államtitkár elmondta azt is, az állatorvosi kar kiválhat a Szent István Egyetemből, és önálló egyetemként működhet tovább. Az önállósodás lehetőségét az teremti meg, hogy az állatorvosi képzés hallgatóinak 60 százaléka már ma is külföldi hallgató, és az intézmény költségvetésének 80 százaléka saját bevételből származik. A létrejövő önálló egyetem tehát fenntartható lenne - tette hozzá.  Hogy milyen egyetemeket és főiskolákat akarnak még átszervezni, itt megtaláljátok.

Palkovics László ismertetése szerint a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti és élelmiszeripari karai a Szent István Egyetem részeként működhetnek tovább. Az átalakításokról a végleges döntés augusztus végén születik meg - tette hozzá.

Az Eduline kérdésére Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta, valóban felmerült, mint opció, hogy a Corvinus budai karait a Szent István Egyetemhez csatolnák, de egy munkabizottság dolgozik a megoldási javaslatokon. Azt is elmondta, felmerült az a megoldás is, hogy a Corvinus és a Szent István Egyetem együtt, közösen működtessen egy közép-magyarországi agrárközpontot.

Ahogy azt ma már megírtuk, a Szolnoki Főiskolát is összevonnák a Kecskeméti Főiskolával. Lapunknak Dr. Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora elmondta, a hír igaz, valóban elindultak az egyeztetések az összevonásról. Az államtitkárság augusztus végére vár tőlük konkrét tervet. Mint mondta, a főiskola ezt fejlődési folyamatként éli meg, mindenképpen előnyükre válhat az egyesülés.

Az államtitkár beszélt a szolnoki és a kecskeméti főiskola lehetséges összeolvasztásáról is, amelyet a szolnoki hallgatói létszám csökkenne és a kecskeméti képzések erősödése indokol. Hasonlóan érvelt a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola összevonása mellett, mondván, a gyöngyösi intézmény létszáma jelentősen csökkent. Az összevonás célja egy erős egyetem létrehozása lenne a Szent István Egyetem jászberényi pedagógiai karának bevonásával.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!