szerző:
Eduline

A csoportos állásinterjúk és a különböző tesztek miatt egyre hosszabb az egyes munkahelyek felvételi procedúrája.

©

Átlagosan 22-32 napig tart egy-egy állásra a felvételi procedúra a Glassdoor friss felmérése szerint, melyben 340 ezer álláskeresési beszámolót összegeztek olyan országokra nézve, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország vagy Franciaország. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi hat évben körülbelül 3-4 nappal nőtt a felvételi procedúra időtartama, első sorban az olyan divatos módszerek, mint a csoportos interjúk, vagy a készség- és személyiségtesztek miatt.

Az elemzett beszámolók szerint a telefonos interjú körülbelül 7-8 napot ad hozzá a teljes pályázási folyamathoz, míg a négyszemközti személyes interjúk 4-5 napot, a csoportos interjúk 6-7 napot, a prezentációval kiegészített személyes találkozók pedig 3-4 napot vesznek igénybe a behívásra és visszajelzésre fordított idővel együtt. Ha a jelentkezők intelligenciáját, szakmai készségeit, esetleg személyiségét is tesztelnék, az az IQ-teszt esetében további 3-4, a készség- és személyiségteszteknél pedig 1-2 napot jelent. A jelentkező hátterének leellenőrzése és egy esetleges drogteszt már nem kifejezetten ad hozzá az eljárás idejéhez.

A procedúra elnyújtása kifejezetten előnyös lehet a munkáltatóknak, ha ezalatt valóban alaposan leellenőrzik a jelentkezők alkalmasságát. Ugyanakkor jó pár módszer bizonyítottan felesleges. Árulkodó, hogy a nagyobb cégeknél, de főleg az állami szektorban jelentősen hosszabb a felvételi eljárás, mint a kis- és középvállalkozásoknál, ezt pedig a bürokrácia számlájára lehet írni. A vizsgált országokban a rendőrségi felvételi tart a legtovább, ez átlagosan 128 napot vesz igénybe, de a kórházakban és az egyetemeken is sokáig tart betölteni egy-egy állást. A magánszektorban az olyan nagy szakértelmet igénylő állásokat tart a legtovább betölteni, mint például az informatikai szakértőkét vagy a programozókét - ilyen pozíciókra sokszor csak 35-50 nap alatt találnak munkaerőt. A vendéglátásban viszont akár egy hét alatt is betöltik a pultosok, szakácsok, felszolgálók és mosogatók helyeit.

A diplomás pályakövetési statisztika adatai szerint a magyarországi pályakezdők a választott szakjuktól függően legalább egy-két, de akár hat hónapot is eltölthetnek álláskereséssel, amibe érdemes belekalkulálni azt is, hogy egy-egy pozíciónál valóban hetekbe telik, mire választ kapnak. Jelentősen gyorsítja a friss diplomások elhelyezkedését, ha gyakorlati képzést is kaptak: a Glassdoor adataival szemben itthon éppen az orvostanhallgatók szereznek az egyik leghamar munkát. Mennyi idő alatt helyezkednek el, és mennyit keresnek a magyar friss diplomások?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!