Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a lista: ennyit keresnek a pályakezdő bölcsészek és jogászok

1

Hány hónap alatt találnak állást a különböző szakokról kikerülő pályakezdők? Milyen fizetésre számíthatnak, és hányan próbálnak szerencsét külföldön? Pályakövetési sorozatunk összes cikkét itt találjátok.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer 2012-es felmérése a 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben abszolutóriumot szerzett hallgatók munkaerő-piaci tapasztalatait mérte fel, a volt hallgatóknak egy online kérdőívet kellett kitölteniük. Az adatfelvétel 2012 tavaszán történt.

hirdetés
hirdetés

Jog, gazdaság, bölcsészet, társadalomtudomány

A kezdő jogászok havi nettó 132-174 ezer forint vihetnek haza. Az, hogy mennyi idő alatt tudnak elhelyezkedni, nagyon változó: van olyan egyetem, amelynek diplomásai öt hét alatt állást találnak, másoknak viszont átlagosan hat hónapig kell keresgélniük. Teljes cikkünket itt olvashatjátok el.

166-255 forint - ennyit keresnek a gazdasági szakokon végzettek. A friss diplomások jelentős része saját szakmájában helyezkedik el, a pályakezdők átlagosan két-négy hónap alatt találnak állást. A részleteket itt találjátok.

A végzett bölcsészek nettó 118-158 ezer forintos fizetésre számíthatnak. Átlagosan négy hónap alatt találnak állást, egy részük pedig külföldön próbál elhelyezkedni. Az intézményekre lebontott adatokat itt találjátok.

A társadalomtudományi szakokon végzettek nettó 101-230 ezer forintot keresnek havonta, és átlagosan 3-5 hónap alatt találnak állást. Külföldön 5-19 százalékuk helyezkedik el: cikkünket itt olvashatjátok.

Orvosok, gyógyszerészek

Az orvosi diplomával rendelkezők egy-két hónapon belül találnak állást, nettó 132-296 ezer forintos fizetés mellett. A teljes cikket itt olvashatjátok.

Nettó 198-219 ezer forint havi fizetésre számíthatnak a pályakezdő gyógyszerészek: a végzett hallgatók átlagosan egy-másfél hónap alatt találnak állást, 6-8 százalékuk pedig külföldön próbál szerencsét. Az intézményekre lebontott adatokat itt nézhetitek meg.

Mérnökök, informatikusok, természettudósok

A pályakezdő gépészmérnökök nettó 174-211 ezer forintot, a villamosmérnökök 174-280 forintot keresnek havonta. Előbbiek 2-5, utóbbiak 2-3 hónap alatt találnak állást. A gépészmérnökök elhelyezkedései esélyeiről itt, a villamosmérnökök tapasztalatairól pedig itt olvashattok.

Nettó 173-231 ezer forint - ennyit keresnek havonta a friss diplomás informatikusok. A végzettek két-három hónap alatt tudnak elhelyezkedni, minden tizedik hallgató külföldön próbál szerencsét. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

A természettudományi szakokon végzettek nettó 128-208 ezer forintos havi fizetésre számíthatnak. A friss diplomások átlagosan négy hónap alatt találnak állást, 15 százalékuk vállalt munkát külföldön. A részletes adatokat itt találjátok.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Gróf Várady-Kármán Aladár

A művészeti képzéseken résztvevők persze most is méltatlanul mellőzöttek. Mint úgy általában. :)

Amúgy ezeket a statisztikákat olvasva mindig az az érzésem, hogy nem is ugyan azon a bolygón vagyunk. Előbb szereztem egy művészeti végzettséget, amivel szerencsére hamar elhelyezkedtem, de nem voltak túl fényesek a kereseti lehetőségek, meg amúgy is éreztem, hogy többet akarok. Második nekifutásra repülőgép mérnök lettem és az itt felsorolt KEZDŐ béreket még úgy sem érem el, hogy 4 éve vagyok a cégnél és a műszakvezetői előléptetés mellé fizetésemelés is járt.

A testvérem szintén gépész, ő az Audihoz ment Győrbe... hát ott is messze van egy kezdő mérnök fizetése ettől az átlagtól (ahogy hallom a Mercedes sem sokkal jobb).

Akkor kik azok akik az átlagokat ennyire megnyomják?

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X