szerző:
Eduline

Három magyarországi intézmény is felkerült a Quacquarelli Symonds (QS) 2014/2015-ös, a legjobb művészeti és bölcsészettudományi képzéseket indító egyetemek rangsorára.

A Közép-európai Egyetem
©

A négyszáz intézményt rangsoroló listán a Közép-európai Egyetem (Central European University) érte a legjobb helyezést - az intézmény a 150. lett. A Szegedi Tudományegyetem a 181., az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedig a 304. helyen végzett. A rangsort a Harvard vezeti, a második az Oxford, a harmadik pedig a Cambridge.

A tudományterület szerinti listákat négy szempont alapján állítja össze a QS: figyelembe veszik az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, a tudományos munkák idézési gyakoriságát, valamint az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations).

A magyar egyetemek az intézmények tudományos hírneve szerinti listában teljesítettek a legjobban: a CEU a 111., a Szegedi Tudományegyetem a 130., az ELTE pedig a 201. helyen végzett. A munkáltatói vélemények alapján összeállított rangsorban a CEU a 168., a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 201. - holtversenyben több másik intézménnyel.

Ahogy arról az eduline beszámolt, a Quacquarelli Symonds összesített, 2014/15-ös rangsorában négy magyar egyetem szerepel: a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem. A Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt az élet- és orvostudományi területről készített listában: erről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!