szerző:
MTI

A baloldali kormány lemondását követelő diákok összecsaptak a rendőrökkel kedden a bolgár parlament előtt, egy...

Összecsaptak a diákok és a rendőrök a szófiai parlament előtt
©

A baloldali kormány lemondását követelő diákok összecsaptak a rendőrökkel kedden a bolgár parlament előtt, egy fiatalt fejsérüléssel szállítottak kórházba – közölte a helyi közszolgálati rádió. A tiltakozó diákok blokád alá vonták a szófiai egyetemet - összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A bejelentett demonstráció békésen kezdődött, mikor azonban a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és koalíciós partnere, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) nevű török kisebbségi párt képviselői a helyszínre érkeztek, a tüntetők megpróbáltak átjutni a rendőrségi kordonon. A több száz tiltakozó ezután élőláncot vont a szófiai országház köré, hogy bent tartsa az éppen ülésező törvényhozókat. A diákok azt tervezik, hogy egész nap kitartanak, majd este csatlakoznak az immár hagyományosnak mondható ellenzéki demonstrációhoz.

A szófiai egyetem főépületét hetekkel ezelőtt több ezer hallgató szállta meg, akik Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök általuk korruptnak tartott kormányának lemondását követelik. A diákok határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.