szerző:
MTI

Három főiskolával, illetve egyetemmel is tárgyalnak azért, hogy tovább működhessen a salgótarjáni főiskolai képzés...

©

Három főiskolával, illetve egyetemmel is tárgyalnak azért, hogy tovább működhessen a salgótarjáni főiskolai képzés, amelyre az optimálisnál továbbra is kevesebb a jelentkező, a hiányzó forrásokat pedig nem tudják már finanszírozni az iskolát eddig támogató önkormányzatok - mondta a Nógrád megyei város polgármestere.

A fideszes Székyné Sztrémi Melinda elmondta: az anyaintézmény, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) évfolyamonként 150 főben határozza meg azt a létszámot, amellyel legalább nullszaldósan üzemeltethető a salgótarjáni pénzügyi és számviteli főiskolai kar, a következő tanévre azonban 50 millió forintos hiányt jeleznek.

A polgármester, aki országgyűlési képviselő is, emlékeztetett, hogy a gondok több éve kezdődtek. A 150-nél kisebb létszámmal való évindítást úgy engedélyezte 2008-ban a BGF, hogy Salgótarján és Nógrád megye önkormányzatai vállalták a főiskola működési hiányának finanszírozását. A két önkormányzat 3,5 évig évente 119 millió forintot biztosított erre a célra, ám ezt egyik testület sem tudja folytatni.

A városvezető ismertette, tárgyalt már az egri Eszterházy Károly Főiskola rektorával, és közösen is egyeztettek a BGF rektorával. A két intézmény abban gondolkodik, hogyan tudnák együttműködve színesíteni a salgótarjáni képzési lehetőségeket, mert a választási lehetőség jelenleg a pénzügyi és az idegenforgalmi vonalra szűkül. Az egri főiskolával szociális munkás, illetve a szociális-egészségügyi ágazatban megjelenő felsőfokú végzettségűek képzéséről tárgyaltak. Hozzátette: időközben a főiskola tanárai is eljuttattak hozzá egy koncepciót, ők műszaki, mechatronikai képzésről tárgyalnak a Miskolci Egyetemmel.

Székyné Sztrémi Melinda kitért arra is, hogy ezzel párhuzamosan kormányzati tárgyalások is zajlottak, mert alapkérdés, hogy Salgótarján nevesítve legyen a felsőoktatási fejlesztési tervben, az első olvasatban pedig nem szerepelt.

A polgármester azt mondta, azt szorgalmazza, hogy ne sorolják be Salgótarjánt egyetlen intézményhez sem, annál is inkább, mert a készülő új koncepció is intézmények összekapcsolódását várja el. Végleges döntés nincs, mind kormányzati szinten, mind a felsőfokú oktatási intézményekkel folyamatos a kapcsolattartás és az egyeztetés - mondta Salgótarján vezetője.