szerző:
Eduline

Jelentősen átalakulhatnak a képzések a brit egyetemeken és főiskolákon, a növekvő tandíjak és a kedvezőtlen...

Jelentősen átalakulhatnak a képzések a brit egyetemeken és főiskolákon, a növekvő tandíjak és a kedvezőtlen munkaerő-piaci kilátások miatt ugyanis egyre kevesebb diák biztos abban, hogy továbbtanul az érettségi után. Mivel a diákok már nem minden áron szeretnének diplomához jutni, veszélybe kerülhetnek az elmúlt években elindított kisebb szakok, amelyek elvégzése után nehezebb elhelyezkedni – írja a Daily Mail.

Londoni diáktüntetés a tandíj felső határának emelése ellen

A szigetországban a 16 és 24 év közötti munkanélküliek száma nemrég elérte az egymilliót, ezért egyre többen veszik fontolóra, hogy továbbtanulás helyett egyből állást keresnek az érettségi után, és munkatapasztalatot szerezve próbálnak meg boldogulni. A diákok döntésében az is közrejátszik, hogy a háromszorosára emelt tandíjak miatt jelentős összegű diákhitelt kellene felvenniük jövő szeptembertől, amit képtelenek lennének visszafizetni.

A kedvezőtlen viszonyok miatt az egyetemeknek ezután keményen kell majd küzdeniük a hallgatókért, főleg az új, ezért ismeretlenebb kis szakokon, valamint a tömegképzéseken – kommunikáció és média szakos pályakezdőként például már szinte lehetetlen elhelyezkedni.

A Daily Mail szerzője szerint az egyetemeknek és főiskolásnak komoly marketingakciókba kell fogniuk, hogy magukhoz csábítsák a leendő hallgatókat, például el kell hitetniük a diákokkal, hogy a náluk megszerezhető diploma valódi piaci értékkel bír, és a jó fizetés mellett biztos karriert is ígér. Milyen fizetésekre számíthatnak a BA- és BSc-diplomások itthon? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.