szerző:
MTI

A Libération című francia lapban Jean-Francois Balaudé, az Athena Nemzeti Kutatási Szövetség elnöke, a Paris-Nanterre Egyetem rektora tett közzé írást a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.

©

A rektor a cikkben azt kérte Franciaország és Európa vezetőitől, hogy a leghatározottabban ítéljék el "a magyarországi egyetemi szabadságjogok súlyos kétségbe vonását".

A baloldali francia újságban megjelent felhívás szerint a magyar kormány egy Európában példátlan szabályozást fogadott el, amely rendkívül szigorú követelményeket ír elő az országban működő külföldi egyetek számára, és a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárását eredményezheti.

A CEU gárdája kapcsolatban áll számos Franciaországban, Európában és világszerte oktató egyetemi szakemberrel, együtt dolgoznak ki színvonalas képzési és kutatási terveket, hozzájárulva a tudomány fejlődéséhez - hangsúlyozta a rektor, aki üdvözölte Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének nyilatkozatát, amely az új magyar szabályozás vizsgálatát ígérte.

Így tudta meg a CEU, hogy valamit forral ellene a kormány

Volt egy jel, amiből tudták, hogy valami nincs rendjén. Palkovics László államtitkár furcsán viselkedett. Az Abcúg arról közölt cikket, hogy miként élte meg a CEU-ügyet az egyetem vezetése. Egészen érdekes részletek vannak benne. Fodor Éva rektorhelyettes például a következőképp meséli el, miként jöttek rá arra, hogy valami készül ellenük: "Korábban jó kapcsolatunk volt Palkoviccsal, ősszel járt is nálunk, a rektor megmutatta neki az egyetemet.