szerző:
MTI

"Megdöbbenéssel szembesült" a társadalomtudományi felsőfokú oktatásra vontakozó kormányzati tervekkel - az államilag...

"Megdöbbenéssel szembesült" a társadalomtudományi felsőfokú oktatásra vontakozó kormányzati tervekkel - az államilag finanszírozott jogi, közgazdasági, szociológiai és politikatudományi hallgatói keretszám csökkentésével - a Magyar Politikatudományi Társaság.

Társadalomtudomány, jog és közgazdaság - szinte lehetetlen lesz bekerülni
©

A társaság szerint ez korlátozza a hallgatói szabadságot, társadalmilag igazságtalan, mivel a szegényebbeket sújtja, és tönkreteszi a legkiválóbb hazai szakmai műhelyeket. Mint írták, idén 25 százalékkal csökkentették az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát a társadalomtudományi képzésben. Ez a csökkenés a politikatudománynál 40 százalékos volt.

A társaság - mint fogalmazott - elítéli "a társadalomtudományokat leminősítő vulgár-produktivista megnyilvánulásokat". Véleményük szerint a demográfiai helyzet, a gazdasági nehézségek és más szempontok igazolhatnak bizonyos mértékű támogatáscsökkentést, "azonban az államnak ésszerű keretek között, és nem diszkriminatív módon támogatnia kell a társadalomtudományi felsőoktatást".