szerző:
MTI

Magyarországi sikertörténetként jellemezte a diákhitel programot az InfoRádiónak a felsőoktatásért felelős helyettes...

©

Magyarországi sikertörténetként jellemezte a diákhitel programot az InfoRádiónak a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Kis Norbert elmondta: nagyon jó a visszafizetési morál. "Ha ma én lennék ma abban a helyzetben, szemrebbenés nélkül vennék fel diákhitelt" - mondta.

A képzések ára, vagyis a költségtérítés pontos összege nehezen megállapítható - mondta Kis Norbert. Hét éve hatályban van az a jogszabály, amelyik előírja a felsőoktatási intézmények számára, hogy a költségtérítést a valós képzési költségek alapján állapítsák meg, de valójában soha nem volt olyan mechanizmus, amely ezt konzekvensen számon kérte volna - magyarázta.

Az állam nemrég meghatározott egy önköltségi minimumot és maximumot - tette hozzá a helyettes oktatási államtitkár. "Ez nyilván nagyon fontos információ a felvételizők számára. Valószínűleg ősszel lehet majd megvizsgálni, hogy az intézmények valóban hozzáigazították-e az önköltségi díjakat a valós képzési költségekhez. Így a jövő évi felvételi tájékoztatóban már a felülvizsgált díjtételek szerepelhetnek majd" - mondta.