szerző:
Eduline

Idén kicsit később érkezett meg a hőség, de még így is elcsípte a vizsgaidőszak hajráját. A vizsgák alatt gyakori alváshiány és teljesítménykényszer sokakat brutális energiaital- és kávélöketekre sarkall, ám ilyen hőségben ez egyáltalán nem ajánlott.

A koffein ugyanis vizet von el a szervezettől, ezért a mától életbe lépett hőségriasztás alatt nem is ajánlott a kávé és a még több koffeint tartalmazó energiaitalok fogyasztása.

Többen más stimulánsokat keresnek, így jutnak el többen a modafinil nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekhez, amik mivel itthon nagyon szigorú szabályozás alá esnek, ezért többnyire csak illegálisan beszerezhetők.

Az ilyen készítményeket narkolepsziásoknak írják fel, hogy ébren tudjanak maradni. Ezért aztán alaposan megemelheti a vérnyomást, ami szintén nem jó ilyen melegben. A legnagyobb veszélye mégis a súlyos pszichotikus tüntetek kialakulásának lehetősége, így a legjobb, ha ezektől a szerektől távol tartjátok magatokat.

A fentiek helyett inkább mozogjatok este vagy hajnalban, amikor már nincs olyan forróság! Nem kell sokat, már 10 perc intenzív mozgás csökkenti a GABA aminósavakat, ami visszafogja a dopamintermelést, és megszünteti a rossz alvásért is felelős stresszt.

Tudjuk, mondani könnyű, de pihenjetek eleget! A heti 50 órán túli munka már szinte felesleges, tehát hiába tanultok napi 12 órát, egy része elvész.

Emellett érdemes sok folyadékot és könnyű ételeket fogyasztani, így kevésbé kapjátok azon magatokat, hogy könyvön pihenő fejjel ébredtek.