szerző:
Eduline

Számos hazai egyetem és főiskola törekszik, hogy megkönnyítse a hallgatói életét az intézményi ügyintézésben, a kurzusokról és oktatókról feltöltött információkkal lássák el őket. A tanulás mellett többen arra is ügyeltek, hogy kikapcsolódási lehetősége is legyen a hallgatóknak.

©

Sajnos a nem minden magyar felsőoktatási intézmény ismerte még fel maradéktalanul az okostelefonokban rejlő lehetőségeket, így számos helyen az egyetem és a főiskola helyett a hallgatók maguk kezdenek applikáció készítésébe. Szerencsére számos - ha nem is egységes - megoldást fejleszt több intézmény is, ezekből szemezgettünk a legnépszerűbb intézmények körében, hogy minél könnyebben kezdődjön a következő tanév - nem csak gólyák számára.

Az ELTE egységes applikációval még nem rukkolt elő. A Természettudományi Kar és a Társadalomtudományi Kar egy közös applikációval segíti a hallgatóit, hogy minden fontos információjuk meglegyen a tanrendjükhöz illeszkedően, a termekről és oktatókról egyaránt. Ennél többet nyújt, bár elsősorban a pszichológus hallgatóknak a PPK applikációja, amely nem csak a tanévhez kapcsoló információkkal szolgál, hanem környező éttermekről és kikapcsolódási lehetőségekről is tájékozódhattok. Az említett két alkalmazás legkésőbb a tanév elején frissül, így általában megbízható információkat kaphattok.

Négy alkalmazás, amit kötelező letölteni nyárra

Nyári bringatúrák, fesztiválok és utazások fontos eszközei. Ha már egyszer úgyis mindig zsebben az okostelefon, használjuk okosan! Grillezni készültök, de nem tudod, ki hozza a csirkét és ki a sört? Ma már több olyan app is elérhető, mint a Wunderlist, így online le lehet osztani a feladatokat.

Szegeden külön fejlesztéssel készült egy programozó azt ETR tanulmányi rendszer használatára, bár már nem sokáig lesz funkciója használni, ugyanis az egyetem a Neptun jövőbeli használatáról határozott. Egy hagyományos bejelentkezés után minden fontos funkciót elérsz az okostelefonoddal, így a vizsgajelentkezésnél nem feltétlen kell egy számítógép előtt gubasztanod. Egyedül az Általános Orvostudományi kar rendelkezik saját, tantervhez kapcsolódó applikációval.

Kezdő hallgatóknak jön jól egy épületfelismerő app, így pontosan megtudhatod, hogy jó helyen jársz-e az egyetemen. Bár Szegeden nehéz eltévedni, de a belvárosi egyetem és a külvárosi albérlet távolságának éjszakai leküzdésében jól jöhetnek a tanév kezdetén a menetrendi információk is.

Debrecenben kifejezetten a gólyák számára készült a gólyatábori applikáció, amelyen karspecifikusan keresheted ki a tábori programok részleteit - vélhetően az idei tábor információval frissül augusztusban a program. Külön hasznos funkciója, hogy egyenesen kapcsolatba léphetsz bármikor a szervezőkkel.

Jó hír: már mobilról is használhatjátok a Neptunt

Jó hír a Neptun-rendszert használó hallgatóknak: ezentúl már telefonról is intézhetik tanulmányi ügyeiket.

Ennél is hasznosabb az egyetem saját applikációja, amely minden kar hallgatója számára hasznos információkkal lát el a Neptun tanulmányi rendszertől kezdve a menetrendeken át az egyetemi kártya nyújtotta kedvezményekig.

A Pécsi Tudományegyetem központi applikációja a debrecenihez hasonlóan minden karról tájékoztatást ad, megtalálhatóak a legfrissebb egyetemi hírek is, de az egyetemi bulikról is tájékozódhatsz, valamint a naptáradba is szervezheted. Talán a legátláthatóbb applikációt a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói használhatják, ráadásul a tanulmányi információk mellett valóban van lehetőség különböző ügyintézésre is - ha nem is mindenre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!