szerző:
Eduline

Nagy-Britannia két intézménye, az Oxford és Cambridge diákjai eddig anélkül jutottak hozzá az alapképzés után az...

Nagy-Britannia két intézménye, az Oxford és Cambridge diákjai eddig anélkül jutottak hozzá az alapképzés után az MA-diplomához, hogy továbbtanultak vagy külön vizsgákat tettek volna. A brit Munkáspárt egyik képviselője azonban megszüntetné ezt a kiváltságot – adta hírül a The Telegraph.

Oxford: befellegzett a hagyománynak?

Az „Oxbridge” hallgatóival szemben más egyetemeken a diákok több évig keményen tanulnak, míg az alapképzés után megszerzik a magasabb szintű diplomát – emellett a 4000 fontos (több mint 1 millió forintos) tandíjat is ki kell fizetniük. Chris Leslie, a Munkáspárt egyik parlamenti képviselője szerint ezek a diákok jelentős hátrányt szenvednek az Oxford és Cambridge hallgatóihoz képest, akik a BA-diploma mellé automatikusan megkapják az MA-fokozatot is.

„Minden évben több ezer oxbridge-es hallgató jut jogtalan előnyhöz a munkaerőpiacon: attól a 200 ezer mesterdiplomástól veszik el a helyet, akik mindeközben keményen küzdenek az oklevélért” – érvelt a képviselő. „Egy felmérés szerint 2000-ben a munkaadók 60 százalékának fogalma sem volt arról, hogy a Cambridge-ben végzett hallgatók semmit nem tettek az MA-diplomájukért” – tette hozzá.

David Willets felsőoktatásért felelős miniszter szerint azonban hiba lenne szakítani a különleges hagyománnyal, amely a 17. századig nyúlik vissza. „Az Oxford és a Cambridge soha nem titkolta, hogy diákjaik az alapképzés után automatikusan megkapják az MA-diplomát is” – mondta a miniszter. Az Oxford szóvivője szerint a honlapjukon is egyértelműen jelzik, hogy a náluk megszerezhető MA-diploma nem jelent plusz tudást az alapszintű végzettséghez képest. Így szerezhetsz diplomát ingyen, legálisan - összefoglalónkat itt olvashatod el.