szerző:
Eduline

A korábbi 610 ezer helyett maximum 400 ezer forintot kérhet szemeszterenként az MBA-mesterképzésre jelentkező...

Előadás a BME-n. Kevesebbet kérhetnek az MBA-képzésekért, mint ebben a tanévben
©

A korábbi 610 ezer helyett maximum 400 ezer forintot kérhet szemeszterenként az MBA-mesterképzésre jelentkező hallgatóktól a Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetem (BME), pedig az intézmény rektorhelyettese szerint ennyi pénzből nem lehet megszervezni az oktatást, legalábbis az eddigi színvonalon.

A kormány január elején határozta meg az önköltséges képzések költségtérítésének alsó és felső határát, a közgazdasági mesterképzéseket tanévenként 450 és 700 ezer forint, az üzleti mesterszakokat pedig 500 és 800 ezer forint közé árazták be. Mennyit kérhetnek az egyetemek a szakokért? Az összes képzési terület alsó és felső önköltségi határairól itt olvashattok.

„A korábbi magasabb ár számos plusz szolgáltatás költségeit is fedezte, így például a kiemelt magyar és esetenként külföldi oktatói gárdát, a teljes tananyagellátást, az előadások videófelvételeit, a hétvégi oktatást” – mondta Andor György. A BME rektorhelyettese azt reméli, hosszú távon a problémát a hallgatói létszám emelkedése és a szabályok változtatása megoldja majd.

Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerint a részidős – vagyis esti, levelezős – képzések önköltségi díjának alsó és felső határával is probléma lehet. „Az oktatás időszükségletének rövidítése kifejezetten emelheti ia költségeket, ehhez sokkal színvonalasabb tananyagellátás is kapcsolódhat, de intenzívebb oktatás, több konzultáció, drágább oktatástechnika és magasabb színvonalú adminisztrációs kiszolgálás is” – mondta.