szerző:
MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkársága közleményben szólította fel Hadházy Ákos LMP-s politikust, hogy "hamis vádaskodással, megalapozatlan állításaival ne próbálja meg rossz színben feltüntetni a minisztériumot", ha bűncselekmény gyanúját észleli, forduljon a hatóságokhoz.

©

Az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében az Emmi arra reagált, hogy Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője aznap lemondásra szólította fel a felsőoktatásért felelős államtitkárt, mondván, az államtitkár tudtával vagy tudta nélkül, de számos vidéki egyetemen "csalták el" az uniós forrásokat "álprojektekkel, áltanulmányokkal".

Hadházy, aki néhány hete dunántúli egyetemek hasonló eseteire hívta fel a figyelmet, most a Szent István Egyetem Békés megyei kampuszainak pénzkifizetéseit hozta példaként arra, nem kivétel, hanem szabály, hogy az uniós forrásokat a felsőoktatásban sem a megfelelő célra használják, hanem "pénzkifolyatásra".

Az LMP korábban is nevezett meg egyetemeket, melyek a párt szerint korrupciós ügyekben lehetnek érintettek.

Az Emmi a közleményében felszólította Hadházyt, ha "gyanúja merül fel lehetséges bűncselekmények elkövetésével kapcsolatban, a hatóságok felé tegye meg a szükséges lépéseket. Hamis vádaskodással, megalapozatlan állításaival ne próbálja meg rossz színben feltüntetni a minisztériumot, illetve a szakfeladatot ellátó államtitkárságokat, azok vezetőit".

Közölték: ahogy minden más esetben is, az előírtak szerint vizsgálják a Szent István Egyetem említett projektjeit. Ha bármilyen szabálytalanságot, visszaélést állapítanak meg a projekteknél, a minisztérium lép elsőként és a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el - emelték ki.

Hozzátették: 2016-ban mintegy kétezer szabálytalanság gyanúját jelentették be, ami önmagában több, mint a 2007-2013 közötti időszakban indított esetek száma (amikor még nem a minisztérium felelt az uniós programokért).