szerző:
MTI

Párizsban a legjobb diáknak lenni az ötven legkiválóbb egyetemi város rangsora szerint.

Párizs - a világ legjobb egyetemvárosa
©

Párizsban a legjobb diáknak lenni az ötven legkiválóbb egyetemi város rangsora szerint. A francia főváros Londont nem sokkal megelőzve másodszor került a legjobb felsőoktatási intézmények évente közzétett listáját - QS University Rankings - is összeállító csapat szerdán megjelent összesítésének élére.

A lista öt alappillérre épül: az egyetemek rangsorára, a diákok egyvelegére, az adott város életminőségére, az ottani vállalkozások aktivitására (ezáltal a munkaerő-piaci kilátásokra), valamint a megélhetés költségeire. 

 A szakemberek a 250 ezer főnél népesebb településeket vették figyelembe, és további feltétel volt, hogy a városok rendelkezzenek legkevesebb két olyan intézménnyel, amelyek szerepelnek a QS egyetemi rangsorában. Ezeknek a követelményeknek világszerte 98 város tett eleget idén, közülük választották ki az ötven legjobbat.

Párizs és London mögött az első tízben szerepel még Szingapúr, Sydney, Melbourne, Zürich, Hongkong, Boston, Montreal és München. A listán 30 országból szerepelnek  városok, a legtöbb az Egyesült Államokból (7), Ausztráliából (6), Kanadából (3) és Nagy-Britanniából (szintén 3). A 18. helyre sorolt Auckland, a 45. helyen szereplő Prága, valamint a 48. Oslo révén az összesítésben először szerepel Új-Zéland, Csehország és Norvégia. Magyar város nincs a listán.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!