szerző:
MTI

Szolidaritását fejezte ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésével és küzdelmével a...

A HÖOK tavaly őszi tüntetése. A tanárok is kiállnak a népszavazási kezdeményezés mellett
©

Szolidaritását fejezte ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésével és küzdelmével a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) pénteki közleményében.

Mendrey László elnök úgy fogalmazott: egyre nagyobb döbbenettel figyelik azt "az elszabadult fiskális szemléletet", mely a költségvetés minden baja megszüntetésének üdvözítő módját kizárólag az oktatásra szánt pénzek drasztikus csökkentésében véli felfedezni

Hozzátette: hosszú ideje már, hogy megtakarításként kommunikálja a kormányzat a köz- és felsőoktatásból kivont tíz- és százmilliárdokat, fittyet hányva arra az alapigazságra, mely mindenki számára ismert - az oktatásba befektetett milliárdok hosszú évek múlva hasznosulnak, az onnan kivont egy forint azonnal kárt okoz.

"A fiskális rohamosztag figyelme most ismét a felsőoktatás felé fordult, brutálisan csökkentve az államilag támogatott hallgatói helyek számát" - írta az érdekvédő, hangsúlyozta: pedagógusként felelősek tanítványaikért, nemcsak az osztálytermekben, hanem azon túl is. 

Leszögezte: nem nézhetik tétlenül, hogy egy egész nemzedék jövőjét tegyék zárójelbe rövidlátó, káros pénzügyi intézkedésekkel. Ez a döntés hosszútávra kérdőjelezi meg Magyarország felemelkedésének lehetőségét, rendkívüli módon leszűkítve azok számát, akik bejuthatnak a felsőoktatásba - mutatott rá Mendrey László, aki hangsúlyozta: szolidárisak a HÖOK küzdelmével.

A HÖOK a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért népszavazást kezdeményezett csütörtökön. Nagy Dávid elnök elmondta: további lépéseket is terveznek, az intézmények képviselőivel pénteken egyeztetnek, de jövő hétre már várhatóak megmozdulások.

A lehetséges lépések között említette nagyobb demonstrációk tartását, és a kisebb egyetemfoglalásokat is. A HÖOK elnöke kijelentette: követelik a tandíjmentes felsőoktatást, a röghöz kötés eltörlését, és a jövő évi keretszámok azonnali felülvizsgálatát.