szerző:
Eduline

Megnéztük, hogyan képzeli el a felsőoktatást a kedden nyilvánosságra hozott új koncepció, és összegyűjtöttük a legfontosabb információkat azoknak, akik a februárban induló képzésekre szeretnének jelentkezni. A hét hírei és cikkei.

©

Így szabnák át a felsőoktatást

A Fokozatváltás a felsőoktatásban című dokumentumot, amely a következő tizenöt év terveit és céljait tartalmazza, kedden tárgyalta a Felsőoktatási Kerekasztal - a koncepció decemberben kerülhet a kormány elé. A stratégia értelmében a szakok 15 százaléka megszűnhet, 2020-tól pedig több szakon felvételi követelmény lehet a középfokú nyelvtudás: a tervekről itt olvashattok részletesen, a felvételi változásáról pedig itt találjátok cikkünket.

Az új koncepció - hasonlóan a tavalyi, Klinghammer István nevével fémjelzett dokumentumhoz - négy típusba osztaná a felsőoktatási intézményeket: a részleteket itt olvashatjátok. Az orvos- és egészségtudományi képzés átalakításáról itt írtunk, arról pedig, hogy könnyebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjat, itt olvashattok.

Minden tudnivaló a keresztféléves felvételiről

November 15-ig jelentkezhettek a februárban induló egyetemi és főiskolai képzésekre, a ponthatárokat január 22-én húzzák. A legfontosabb tudnivalókat itt találjátok, arról pedig, a leggyakoribb hibákról pedig, amelyek miatt könnyen lecsúszhattok a felvételiről, itt olvashattok. A keresztféléves felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Programok az őszi szünetre

A diákoknak legközelebb csak november 3-án kell iskolába menni. A szünetben menjetek túrázni, múzeumba, és ne felejtsétek el a halloweent sem: arról, hogyan úszhatjátok meg olcsón, itt írtunk.

Hogyan tanulhattok nyelvet otthonról, teljesen ingyen?

Tíz olyan oldalt ajánlattunk nektek, amelyekkel otthonról, teljesen ingyen tanulhattok spanyolul. Nyelvtanleckéket, kiejtési útmutatót de mesegyűjteményt és spanyol nyelvű cikkeket is találtok: összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Marx új helyre került

Marx szobrát szeptember 15-én szállították el a Budapesti Corvinus Egyetem főépületének aulájából. Rostoványi Zsolt, az intézmény rektora az Eduline-nak akkor azt mondta: a Marx-szobor a múlt része, nem pedig a jelené. Az elszálíltást Rétvári Bence KDNP-alelnök és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is szorgalmazta.

A szobor az egyetem intézménytörténeti kiállításának része lett: az aulában pályázat alapján a Corvinus-szimbolikát kifejező alkotások kapnak majd helyet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!