Felsőoktatás Eduline

Ki hol sörözik vizsga után?

Elolvasom

Az év végével minden szórakozóhelyen beindul a nagyüzem, nem kivételek ez alól az egyetemi klubok sem. Biztosan teltház lesz mindenhol, annak ellenére is, hogy szilveszter éjszaka a legtöbb helyen felfüggesztik a diákoknak járó kedvezményeket. Körbenéztünk: az év közbeni bulikhoz képest hol, miben mások az óévbúcsúztató mulatságok, melyik klubba érdemes elmenni bulizni?

Felsőoktatás Eduline

Nincs elég hallgató a dubaji egyetemeken

Elolvasom

Az elmúlt években több híres amerikai egyetem nyitotta meg saját kihelyezett intézményeit a dúsgazdag Perzsa-öbölben, ahol az elmúlt időszakban valósággal öntötték az állami pénzeket a színvonalas felsőoktatás megteremtésébe. A válság azonban az arab emírségeket is elérte, van olyan egyetem, amit egyszerűen a diákok elmaradása miatt kellett bezárni – írja a New York Times.

Felsőoktatás Eduline

Egyetem után ingyenmunka?

Elolvasom

„Cégünk minimum fél év időtartamra, heti 40 órában szakmai gyakorlatra diákot keres” – szól egy hirdetés a sok ehhez hasonló közül. Az állásközvetítő oldalak tömve vannak gyakornokokat kereső hirdetésekkel, a legtöbb álláskereső portálnak külön gyakornoki rovata is van. A munkajog szerint fizetés járna ezért a típusú folyamatos munkáért is, ám a cégek nagy többsége már az elején nyilvánvalóvá teszi: itt legföljebb csak tapasztalatot kaphatunk. Az ingyenmunka leginkább a kezdő újságírókat és jogászokat érinti.

Egyéb Eduline

Csökken jövőre a diákhitel kamata

Elolvasom

A Diákhitel Központ (DK) igazgatósága évi 9,5 százalékban állapította meg a diákhitel 2010. január 1. és június 30. közötti időszakban érvényes kamatát - tette közzé a DK szombaton napilapokban. Ez 100 bázisponttal alacsonyabb az előző félévinél (akkor 10,5 százalék volt).

Felsőoktatás Eduline

Reagált a Dunaújvárosi Főiskola a Magyar Nemzet reggeli cikkére

Elolvasom

„A Dunaújvárosi Főiskola (DF) működését semmi nem veszélyezteti” – mondta dr. Bognár László az intézmény rektora, a ma reggeli sajtóhírekre reagálva. A Magyar Nemzet szerint négy vidéki felsőoktatás intézmény, köztük a Dunaújvárosi Főiskola, olyan súlyos terheket vállalt magára a PPP beruházásokkal, hogy azok veszélyeztetik az intézmények működését.

Felsőoktatás Edupress

NVT: veszélyben négy felsőokatási intézmény?

Elolvasom

Négy felsőoktatási intézmény küzd jelentős anyagi nehézségekkel - derül ki a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) az egyetemek, főiskolák beszámolóiból készített elemzésből. A Magyar Nemzet december 18-ai lapszámában olvasható: veszélyben van az Eötvös József Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, a Szolnoki Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem, melyek a hozzájuk tartozó vagyon értékénél nagyobb PPP-beruházásokat indítottak el.

Felsőoktatás Eduline

Taktikák vizsgaidőszakra: a halogató, a beosztó és a szerencsés

Elolvasom

Sokan hajlamosak kiengedni a szorgalmi időszak végére, pedig a neheze csak ezután jön: magolás és vizsgák körülbelül negyven napig, december közepétől, január végéig. Van, aki minden részletre kiterjedő pontos tervet készít, és van, aki ad hoc jelleggel veszi fel a vizsgákat. Ha rosszul osztjuk be az időnket, az kudarcokhoz és stresszhez vezethet, ami még inkább lerontja teljesítményünket. Elkerülhető-e pontos beosztással a biflázás a karácsonyfa alatt?

Felsőoktatás Eduline

'Magyartanár a kutyának sem kell'

Elolvasom

"Friss diplomás vagyok, pár hónapja fejeztem be az egyetemet, hihetetlenül piacképes diplomával: magyartanár vagyok. Köztudott, hogy magyartanár a kutyának sem kell. Amikor elkezdtem az egyetemet, még úgy tűnt, lesz hely, ahol tanítani tudjak, de közben iskolákat vontak össze, nincs gyerek, nincs rám sem szükség." - írja egy elkeseredett munkakereső a munkahelyi terror blogon.

Egyéb Eduline

Jogosan szednek–e az iskolák osztálypénzt?

Elolvasom

Nyilatkozatot adott ki az országgyűlési jogok biztosa az iskolai osztálypénzzel kapcsolatban, ami tanárok, szülők és iskolafenntartók vitáját eredményezte. Szabó Máté ombudsman azért kényszerült megszólalni, mert egy több gyermeket nevelő, szociális támogatásban részesülő szülő sérelmezte az osztálypénz-szedés gyakorlatát. Az iskolák a forrásaik szűkösségérre hivatkoznak, sok szülő sérelmezi, sokan támogatják a rendszert.

Felsőoktatás Edupress

Immár hét egyetemmel kötött stratégiai megállapodást a MOL

Elolvasom

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá december 2-án a MOL a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, valamint a Szegedi Tudományegyetemmel. A közös kutatói munkára, az oktatók továbbképzésére, illetve a hallgatók gyakorlati ismereteinek bővítésére vonatkozó együttműködést már korábban a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Debreceni Egyetemmel is megkötötte az olajipari vállalat.

Felsőoktatás Eduline

2,7 millió eurós támogatást nyert a Semmelweis Egyetem

Elolvasom

A Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinikája több mint 700 millió forintos (2,7 millió eurós) támogatást nyert a Norvég Alaptól; az összeget a Mária utcai épület felújítására, bővítésére fordítják. Az építkezés 2010-ben kezdődik, és várhatóan 2011 első harmadában fejeződik be.

Felsőoktatás Eduline

Informatikai elitképzés itthon: nyáron indul az AIT

Elolvasom

Komoly várakozás előzi meg az első kurzus indulását az Aquincumi Technológiai Intézetben (AIT). Az Óbudai Graphisoft Parkban épülő új felsőoktatási intézmény oktatói között olyan nevek szerepelnek mint Charles Simonyi, Rubik Ernő vagy Bojár Gábor. Az iskola elsősorban amerikai egyetemek hallgatóit fogadja majd, de a legígéretesebb hazai diákoknak is lesz lehetőségük az egy-két szemesztert felölelő kurzusok látogatására.

1
559 560 561 562 563
571