Felsőoktatás Edupress

140 ezres átlagfizetés és szerény karrierlehetőségek a pályakezdőknél

Elolvasom

Nyilvánosak már a felsőoktatási intézmények által készített diplomás pályakövetési kutatások eredményei, ezekből többek között az is kiderül, hogy a diplomások 80 százaléka főállásban helyezkedett el, és bár munkakörülményeikkel igen, a jövedelmükkel és karrierlehetőségeikkel nem elégedettek. Igaz, csupán a megkérdezett fiatalok 10-20 százaléka felelt a kérdésekre.

Felsőoktatás Eduline

Multik hódítása az egyetemeken: egyenes út mindenkinek?

Elolvasom

Nyugat-Európában elterjedt és népszerű, hogy a nagyobb cégek egyetemekkel, vagy szakképző intézményekkel működnek együtt, így oldva meg az utánpótlás-nevelés problémáját. Ez a forma mindenkinek jó: a cégek szakképzett munkaerőt, a diákok magas színvonalú oktatást és biztos jövőt, az iskolák pedig ipari hátszelet kapnak. Itthon is van az ilyen együttműködésekre jópár példa.

Felsőoktatás Edupress

Gimnazisták és egyetemisták is csatlakoztak a francia sztrájkhoz

Elolvasom

Gimnazisták és egyetemisták is csatlakoztak a franciaországi sztrájkhoz, melyben a tüntetők a nyugdíjreform ellen vonultak utcára. Október 12-én összesen 244 városban tartottak utcai felvonulásokat, a szakszervezetek szerint hárommillióan, a rendőrség szerint egymillióan csatlakoztak az akcióhoz - írja a hirszerzo.hu.

Felsőoktatás Eduline

Milliárdokba kerülhet a lógás

Elolvasom

Miközben a diákok számára elvesztegetett időt, bizonytalan jövőt és esetleges adósságokat jelent, ha kimaradnak az egyetemekről, főiskolákról, az adófizetők számára milliárdokba kerül, ha valaki elkezdi, ám nem fejezi be felsőfokú tanulmányait - vált ismertté egy amerikai kutatóintézet legfrissebb jelentéséből.

Felsőoktatás Eduline

Képek: éjszakai fények a Schönherz kollégiumban

Elolvasom

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Schönherz kollégiuma mátrix kijelzőként funkcionál, miután a Villamosmérnöki és Informatikai Karának diákjai a kollégium déli oldalának minden ablakát 4 pixel (képpont) megjelenítésére alkalmas lapokkal takarták be. A belső számítógépes hálózattal összehangolt táblákból a teljes homlokzat egy 832 (32x26) pixel felbontású 512 színárnyalat megjelenítésére alkalmas óriáskijelzővé állt össze. A kijelzőre fejlesztett fény és hangjátékot több százan nézhették meg a Lágymányosi híd budai hídfőjének töltéséről.

Felsőoktatás Eduline

Diákinvázió az osztrák egyetemeken

Elolvasom

Egyre több érettségizett pályázik külföldi egyetemre, és egyre több határon túli iskola „vadászik” magyar hallgatókra. A diákok „szabad EU-s vándorlása” azonban gondokat is okozhat, méghozzá nem is keveset.

Felsőoktatás Eduline

Egyetemi lemorzsolódás: menethibák

Elolvasom

Fölöslegesen zsúfolt órarendek, gyengén felkészült elsősök, egyebek mellett ilyen okok miatt nagy a lemorzsolódás a bolognai rendszerben – derül ki egy ELTE-vizsgálatból, amit a HVG ismertetett.

Felsőoktatás Eduline

Viccnek is rossz a diplomaadó

Elolvasom

Nagy-Britanniában már hónapok óta húzódik arról a vita, hogy hogyan lehetne az egyre komolyabb finanszírozási problémákkal küzdő felsőoktatást helyrebillenteni és plusz pénzt pumpálni a rendszerbe. Az egyik -egyszerűbb, de drasztikusabb- út a tandíjak megemelése, a másik körvonalazódó lehetőség az úgynevezett „diplomaadó” bevezetése.

Felsőoktatás Eduline

Pályakezdők álommunkahelyei itthon és a világban

Elolvasom

A munkáltatók rangsorát összeállító Universum a világ legkiválóbb egyetemeinek diákjait kérdezte arról, mely cégeket tekintik ideális munkáltatónak, vagyis hogy ha választhatnának, hol dolgoznának a legszívesebben. A nemzetközi rangsort 130 ezer brazil, kanadai, kínai, francia, német, indiai, olasz, japán, orosz, spanyol, brit és amerikai diák szavazatai alapján állították össze.

Felsőoktatás Eduline

Drasztikus tandíjemeléstől rettegnek a britek

Elolvasom

Bár hivatalosan csak októberben hozzák nyilvánosságra a kormány javaslatát az egyre nagyobb gondban lévő brit egyetemek finanszírozásáról, a BBC kiszivárgott információkra hivatkozva más most arról ír, hogy a javasolt „gyógymód” a diploma megadóztatása helyett a tandíjak drasztikus emelése lesz. Az előzetes felmérések szerint a változás ugyan nem fogja visszavetni a jelentkezési kedvet, de növeli az esélyegyenlőtlenséget és azt eredményezi majd, hogy az angol diplomások súlyosan eladósodva kezdik meg a karrierjüket.

1
530 531 532 533 534
555