szerző:
Eduline

Az Erasmus ösztöndíjprogram és ezzel együtt az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjának pénzügyi...

Az őszi félévben külföldön tanuló magyar hallgatókat biztosan nem érinti a probléma
©

Az Erasmus ösztöndíjprogram és ezzel együtt az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjának pénzügyi keretei nem változtak Magyarországon - közölte az ösztöndíjprogramot koordináló Tempus Közalapítvány, amely szerint az idei Erasmus-keret 3,4 milliárd forint. "Az Európai Bizottság részéről már átutalt előlegek fedezetet biztosítanak a következő hónapokban szükséges kifizetésekre" - írták közleményükben.

A European Students Union honlapján kedden jelent meg a hír, hogy nincs elég pénz a 25 éve működő Erasmus-ösztöndíjprogramra. Alain Lamassoure, az Európai Parlament költségvetési tanácsának elnöke szerint a 2012/203-as tanév első szemeszterében még nem lesz anyagi problémák, a külfüldön tanuló egyetemisták és főiskoások költségeit biztosan fedezik, de a második félévben veszélybe kerülhet az ösztöndíjprogram.

A költségvetési tanács elnöke szerint hamarosan más EU-projektek is fizetésképtelenné válhatnak, ha a tagállamok nem egészítik ki a közösségi költségvetést. A program 1987 óta összesen kétmillió hallgatónak biztosított külföldi szakmai és tanulmányi lehetőségeket Európa-szerte.